İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, özellikle son 3 yıldır organ nakli alanında Bursa’nın bir marka haline dönüştüğünü söyledi. Organ bağışıyla ilgili çalışmalarına 2009 yılında başladıklarında, oranlarının 1,8 pmp (milyon nüfus başına kadavradan donör sayısı) olduğunu ifade eden Akan, bu rakamın 2012’de 8,8’e, 2015 yılında ise 15’e yükseldiğini dile getirdi.
2016 yılında ise 20 pmp’yi hedeflediklerini anlatan Akan, şöyle konuştu:
“Biraz zor olacaktı ama ‘hep birlikte başaracağız’ dedik. 20 kritik bir sınır, bu rakamla birçok Avrupa ülkesinin önüne geçmiş oluyorsunuz. Şu an itibarıyla da 20’yi geçmiş bulunuyoruz. Bu vesileyle İngiltere’yi geçmiş olduk. Önümüzde dünyanın devleri, İspanya, Fransa ve Kanada var. 2017 yılı için de kendimize 25 hedefini koyduk. Bu hedef gerçekleştiğinde belki de dünya liginde yarışacağız.”
DAHA ÇABUK SIRA GELİYOR
Nakillerde sıranın çabuk gelmesi dolayısıyla Bursa’daki hastaların diğer illerdekilere nazaran daha şanslı olduğunu vurgulayan Akan, “Vatandaşlar, Bursa’da diğer illere göre nakil olma şanslarının 2 kat daha fazla olduğunun farkına vardı. O yüzden zaman zaman organ nakli olabilmek için Bursa’ya yerleşen hastalarımız olduğunu duyuyoruz. Bu da bizi mutlu ediyor.” dedi.
Akan, organ nakli bekleyen hastaların öncelikle illerindeki merkezlere kayıt yaptırdığını belirten Akan, “Ardından Türkiye genelindeki bekleme listesine alınıyorlar. Bağışlanan yeni bir organ çıktığında öncelikle bölge içinde bekleyen hastalar için kullanılıyor. Bu sebeple bağış oranı yüksek olan illerdeki hastalar, organ nakli olma konusunda daha yüksek bir şansa sahip oluyor. Nakil bekleyen hastalarımızın ilimizi tercih etmesi bu durumdan kaynaklanıyor.” ifadesini kullandı.