ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya’nın Suriye’deki hava operasyonunun, terör örgütü DAEŞ ve El-Kaide bağlantılı grupların bulunmadığı alanlarda gerçekleştirilmesinden büyük endişe duyacaklarını ifade ettiklerini belirterek, “Bu türdeki saldırılar, Rusya’nın DAEŞ’le mücadelesindeki gerçek niyetine veya Esed rejimini korumaya dair soru işaretleri bırakacaktır” dedi.
Kerry, BM Güvenlik Konseyi’nin, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un başkanlık ettiği Ortadoğu’daki gelişmeleri değerlendirmek üzere bakanlar düzeyindeki toplantısında konuştu.
Rusya’nın Suriye’deki hava operasyonlarına değinen Kerry, Rus uçaklarının saldırılarında DAEŞ ve El-Kaide bağlantılı grupları hedef aldığı sürece ABD’nin bundan memnuniyet duyacağını söyledi.
Kerry, ancak Rusya’nın hava operasyonlarının söz konusu terör gruplarının bulunmadığı alanlarda gerçekleştirilmesi durumunda ise bu saldırılardan büyük endişe duyacaklarını açıkça ifade ettiklerini belirterek, “Bu türdeki saldırılar, Rusya’nın DAEŞ’le mücadelesindeki gerçek niyetine veya Esed rejimini korumaya dair soru işaretleri bırakacaktır” diye konuştu.
Kerry, ABD’nin öncülüğündeki uluslararası operasyonun Suriye’de bugüne kadar 3 binden fazla hava saldırısı düzenlediği bilgisini vererek, ABD’nin Suriye’deki hava saldırılarını sürdüreceğini bildirdi.
“Suriye içerisindeki Rus askeri hareketliliğini inceleniyor”
Beyaz Saray, ABD Savunma Bakanlığı’nın, Rus uçaklarının Suriye’deki hava operasyonlarında hangi hedefleri vurduğunu belirlemek için Suriye içerisindeki Rus askeri hareketliliğini incelediğini belirtti.
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın brifinginde, Rusya’nın Suriye’de bugün başlattığı hava operasyonlarında hangi noktaları hedef aldığına yönelik bir soru üzerine, ” (Rusların) Nereleri hedef aldıkları ve hangi hedeflerin vurulduğu konusunda kesin birşey söyleyebilmem için çok erken. Savunma Bakanlığı Suriye içerisindeki devam eden Rus askeri hareketliliğini inceliyor. Gelecek günlerde bu konuda daha fazla bilgi paylaşabilirler” dedi.
Earnest, ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in hafta başında New York’ta yaptıkları görüşmede, Suriye’deki askeri aktivitelerin birbiriyle çakışmamasının temini için iki ülke askeri birimleri arasında taktiksel ve pratik görüşmelerin yapılması gereği üzerinde durduklarına dikkati çekerek, Amerikalı askeri yetkililerin bu görüşmeleri hayata geçirmek için Rus muadilleriyle temas halinde olduğunu aktardı.
Rusya’nın Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’a desteğini artırdığının görüldüğünü, şimdi de onu daha da desteklemek için önemli boyutta askeri yatırım yaptıklarını ifade eden Earnest, “Rusya’nın Esed’e desteğini güçlendirme adına bu kayda değer adımları atması, Ortadoğu’da sahip oldukları tek bağımlı ülkede nüfuzlarını kaybediyor olmalarından endişe ettiklerinin bir işareti. Bu aslında stratejileri üzerinde soru işareti uyandırıyor çünkü Devlet Başkanı Putin ve Başkan Obama’nın hafta başında BM’de yaptıkları görüşmenin büyük kısmı Suriye’de siyasi bir değişim ihtiyacı üzerine odaklanmıştı” diye konuştu.
Rusya’nın Suriye’de konuşlandırdığı bu yeni askeri kapasiteleri kullanmasının, Esed rejimini destekleme adına uzun süredir yürüttükleri çabaların ışığında sürpriz olmadığını söyleyen Earnest, “Esed rejiminin de ülkede toprak kontrol etme kabiliyeti konusunda yaşadığı süregelen zayıflığı da gözönüne alındığında, Ruslar bu çabalarını artırma ihtiyacı hissetti” dedi.
Earnest, Rusya’nın ya da herhangi bir başkasının Suriye’de askeri bir çözüm empoze etmeyi başaramayacağını kaydetti.
“Rusya konuya olabildiği kadar çabuk açıklık getirmek zorunda”
Öte yandan, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Rusya’nın Suriye’deki hava operasyonuna ilişkin, “Şimdiye kadar bu hava saldırısının amacı ve metoduyla alakalı sağlam bir bilgi yok. Rusya konuya olabildiği kadar çabuk açıklık getirmek zorunda” dedi.
Steinmeier, BM Genel Kurulu toplantıları çerçevesinde bulunduğu New York’da gazetecilere Rusya’nın Suriye’ye düzenlemiş olduğu hava saldırısına ilişkin görüşlerini açıkladı.
Suriye konusunda kimsenin yalnız başına askeri çözüme kalkışamayacağını belirten Steinmeier, siyasi çözüm noktasında gelişme sağlamak zorunda olduklarını kaydetti. Steinmeier, “Bunun için ABD, Rusya, Arap komşular, Sudi Arabistan, İran, Türkiye ve Avrupa’ya ihtiyacımız var” dedi.
İran ile uzun yıllar süren ve güvene dayalı olarak devam etmiş olan siyasi görüşme sürecini arkalarında bıraktıklarını anımsatan Steinmeier, bunun Suriye krizinin siyasi çözümünde de bir temel oluşturması gerektiğini vurguladı.
Hava saldırısı hakkındaki haberlerin kendisinin Suriye konusundaki kaygılarını azaltmadığını ifade eden Steinmeier, “Şimdiye kadar bu hava saldırısının amacı ve metoduyla alakalı sağlam bir bilgi yok. Rusya konuya olabildiği kadar çabuk açıklık getirmek zorunda” diye konuştu.
“Suriye’deki durumu zorlaştıran bu hava saldırısı tehlikeli yanlış anlaşılmalara yol açabilir” ifadesini kullanan Steinmeier, şöyle konuştu:
“Bu gece olanlar çerçevesinde Rusya Dışişleri Bakanı’nın bu sabah New York’da yapmış olduğu konuşmadan alıntı yapabilirim: ‘Eğer (Suriye’de) daha zararsız bir duruma gelinmek isteniyorsa, DAEŞ’e karşı savaşta gerçekleştirilen uluslararası çabalar için herkes elini taşın altına koymak zorunda.’ Bu Rusya’nın faaliyetleri için de geçerli. Bu sebepten dolayı umuyorum ki; geçtiğimiz günlerde gayretlerle açılan bütün kapılar kapanmamış olsun.”