Omuriliği Dışarıda Doğdu

Denizli Devlet Hastanesi’nde 33 haftalık prematüre ve omurilik ve etrafındaki zarları açıkta doğan bebek, doğduktan 8 saat sonra ameliyat edilerek sağlığına kavuşturuldu.

Omuriliği Dışarıda Doğdu

Denizli Devlet Hastanesi Beyin Cerrahi Servisi’nde çocuk hastalara yapılan ameliyatlar başarıyla gerçekleştirildi. K. T. isimli anne adayı 33 haftalık hamileyken erken doğum riski ve bebeği doğduktan sonra yeni doğan yoğun bakım ihtiyacı nedeniyle Muğla’dan ambulansla Denizli’ye sevk edildi. Denizli Devlet Hastanesi Kadın Doğum Acil Servisi’ne gelen anne adayı hemen ameliyata alınarak bebeğini dünyaya getirdi. 2 kilo 40 gram ağırlığında doğan bebeğin ilk muayenesinde omurilik kesesinin dışta olduğu tespit edildi. Doğduktan 8 saat sonra ameliyata alınan bebeğin açıkta olan omurilik kısmı kapatıldı yeni doğan yoğun bakım servisinde tedaviye alındı. Bebeğin ameliyatını gerçekleştiren Denizli Devlet Hastanesi Beyin Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Süleyman Coşkun 24 saat içinde bebeğin boynunda oluşan şişliğin kapatılması gerektiğini kapatılmaması durumunda açıkta olan omurilikten bütün mikropların beyin omurilik sıvısı ile direk temas sağlayacağından dolayı sıkıntılara neden olabileceğini, bu yüzden bebeği sağlığına kavuşturmada zamana karşı yarıştıklarını söyledi. 24 SAATTE KAPATILMASI GEREKİYOR Dr. Coşkun, “Tıp dilinde meningosel (omuriliğin etrafındaki koruyucu zarların omurgadaki bir açıktan dışarı çıkması) adı verilen rahatsızlık anne karnında gelişim sırasında oluşan bir bozukluktan kaynaklanarak oluşan bir rahatsızlıktır. Bize gelen bebekte de doğduğunda boynunda bir şişlik vardı. Bu şişliğin ilk 24 saatte kapatılması gerekiyordu. Tedavi edilmezse açıkta olan omurilikten bütün mikroplar beyin omurilik sıvı ile direkt temas sağlar buda menenjit dediğimiz beyin iltihaplanmasına neden olurdu. Bebek ameliyat için anesteziye uygun hale getirildikten sonra ameliyata alındı. Ameliyatla boynundaki kesede omuriliğin dışında olan kısmını temizledik. Cildi kapattık. Çocuk 2 bin 40 gram olarak dünyaya gelmişti. Anestezi alması riskliydi. Ameliyatı hızlıca bitirmek zorundaydık. Bu yüzden ameliyatı en kısa sürede yaparak bebeğimizi sağlığına kavuşturduk” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X