Obezite ekonomisi

‘Çağın hastalığı’ olarak tanımlanan obezite, büyük bir ekonomik pazarın oluşmasına neden oldu. Obezite hastalarının ihtiyaçları doğrultusunda tekstilden gıdaya, spordan sağlığa kadar birçok alanda milyarlarca lira harcanıyor.

Obezite ekonomisi

Obezlerin sayısının her geçen gün artıyor olması, bu alanda yeni bir pazarın oluşmasına neden oldu.

Türkiye’de obez bireylerin oranı 2014 itibarıyla yaklaşık yüzde 20 seviyesinde bulunuyor. 15 yaş ve üstü bireylerin yüzde 33,7’si fazla kilolu, yüzde 42,2’si normal kilolu, yüzde 4,2’si ise düşük kilolu. Cinsiyet özelinde bakıldığında kadınların yüzde 24,5’inin obez, yüzde 29,3’ünün ise fazla kilolu olduğu görülüyor. Erkeklerde bu oranlar sırasıyla yüzde 15,3 ve yüzde 38,2 olarak kayıtlara geçti. Obez veya fazla kilolu bireylerin ihtiyaçları son dönemlerde büyük bir pazarın oluşmasına yol açtı. Örneğin bu kişilerin fazla kilolarından kurtulmak için gidebilecekleri spor salonlarının sayısı her geçen gün artıyor. Bu salonların yıllık abonelik fiyatları 500 ile 2 bin 500 lira arasında değişiyor.

SPOR İÇİN PARA ÖDENİYOR

Zayıflamak için diyetisyenlerden yardım almak isteyenlerin ise aylık 300 lira ile bin 200 lira arasında değişen bir bedeli gözden çıkartması gerekiyor. Obezite hastalarının sayısının giderek artması tekstil sektörünü de büyük beden üretimine yönlendiriyor. Grup egzersiz eğitmeni ve Freestyle Combat Workout kurucusu Ercan Algan, spor salonlarının sayısının son yıllarda giderek arttığını belirterek, ”Düzenli spor yapmak obez bireylerin kilo vermelerini kolaylaştırabilir. Bir yıl boyunca haftada en az 4 gün spor yapan birisi beslenmesine de dikkat ederek ideal kiloya sahip olabilir” dedi. Algan, spor salonlarına bahar aylarında üyeliklerin arttığını, kadınların genelde kilo vermek için, erkeklerin ise ağırlık çalışmak için spor salonlarına geldiklerini vurguladı.

DİYETİSYENLERE TALEP ARTIYOR

Esra Rahşan Çalışkan Sağlıklı Yaşam Merkezi diyetisyenlerinden Meftune Kök, obezitenin bir hastalık olarak kabul edilmesi ve bireylerde sağlıklı beslenme bilincinin gelişmesiyle diyetisyenlere olan talebin arttığını dile getirdi. Beş yıl öncesine kadar daha çok kadınların zayıflamak için diyetisyenlerden destek aldığını ifade eden Kök, ”Şu anda diyetisyenlerden destek alan kadınlar da erkekler de hemen hemen aynı sayıda. Sadece obez bireyler değil sağlıklı beslenmeyi isteyenler de bizlerden destek alıyorlar, yaz aylarına doğru talep artıyor” diye konuştu.

HAZIR GİYİMDE BÜYÜK BEDEN YATIRIMI

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat, Türkiye’de obez bireylerin sayısındaki artışın giyimde büyük bedene olan talebi de artırdığını söyledi. Fayat şunları kaydetti: ”Büyük beden ürünlerin fiyatları her kesime hitap edecek şekilde. Sektörde bilinen büyük markalar agresif bir şekilde olmasa da büyük bedene yatırım yapmaktadır. Söz konusu sektör yavaş da olsa büyümektedir.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X