Husiler, meclisi feshederek geçici bir meclis oluşturacaklarını ilan etti. Televizyondan okunan açıklamada, geçici meclisin hükümet olarak hareket edecek 5 kişilik geçici Başkanlık Konseyi’ni seçeceği ifade edildi.
Geçici Başkanlık Konseyi’nin görev süresinin 2 yılı bulabileceği ifade ediliyor.
Başkanlık sarayı dahil başkentteki birçok kamu binasını ele geçiren Husiler, Şii azınlığa ülke yönetiminde daha fazla yetki verilmesini talep ediyor.
Husilerin Sana’daki siyasi sözcülerinden Muhammed el-Bukeyti bugün yapılacak açıklamanın bir ”anayasa deklarasyonu” olacağını söylemişti.
BM’nin uzlaşı toplantılarından çekilen Islah Partisi ile İttihatçı Nasır Örgütü’nün Husilerden ek süre talepleri karşılıksız kalmıştı.
Devrik lider Ali Abdullah Salih’in partisi Genel Halk Kongresi’nin BM nezdinde yapılan toplantılarda ”anayasanın dışına çıkıldığını” öne sürerek görüşmelerden çekilmesi, “Husilerin açıklayacağı anayasanın bu partiler tarafından kabul edilmesinin olanaksız olduğu” şeklinde yorumlanıyor.
Yemen’de ortaya çıkacak gerginliğin yeni bir şiddet sarmalına dönüşmesinden endişe ediliyor.
İRAN DESTEKLİYOR İDDİASI
Siyasi rakipleri, Husilerin İran tarafından askeri ve siyasi olarak desteklendiğini iddia ediyor. İran ve Husiler ise bu iddiaları reddediyor.