Nobel Barış Ödülü’nün sahibi açıklandı!

2015 Nobel Barış Ödülü’nün sahibi Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü oldu.

Nobel Barış Ödülü’nün sahibi açıklandı!

2015 Nobel ödülleri bu hafta içinde açıklanmaya devam ediyor. Nobel Kimya Ödülüne Türk asıllı ABD vatandaşı Aziz Sancar, ABD’li Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindhal hücrelerin hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde bu ödüle layık görülmüştü. 

Bugün de Nobel Barış Ödülü’nün sahibi Norveç’in başkenti Oslo’da açıklandı. Ödül, Tunus’ta 2011 yılındaki Yasemin Devrimi’den sonra çoğulcu demokrasinin tesisi için yaptıkları katkı nedeniyle Tunus Ulusal Diyalog Komitesine verildi. Tunus Ulusal Diyalog Komitesi’ne ödül 10 Aralık’ta düzenlenecek törenle takdim edilecek.

Ödüle aday gösterilenler arasında Papa Francis, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de bulunuyordu.

TUNUS ULUSAL DİYALOG KOMİTESİ NEDİR?

Tunus Ulusal Diyalog Komitesi, Tunus’ta toplumsal gerginliğin ve siyasal sorunların sonucu olarak demokratikleşme sürecinin tehlikeye girmesinin ardından kuruldu. Komite, 4 Tunuslu sivil toplum kuruluşundan oluşuyor. Komite bünyesinde Tunuslu Genel İşçi Sendikası, Tunuslu Sanayi, Ticaret ve El Sanatları Birliği, Tunuslu İnsan Hakları Birliği ve Tunuslu Avukatlar Birliği yer alıyor. 

YASEMİN DEVRİMİ

Yasemin Devrimi, halkın ayaklanması üzerine 23 yıldır Tunus’u yöneten Zeynel Abidin Bin Ali’nin ülkeden kaçmasıyla sonuçlanan durumun genel adıdır.

Yasemin Devrimi, Tunus’un birçok şehrinde gerçekleşen protestolardır. Protestocuların hedef aldığı başlıca konular işsizlik, gıda enflasyonu, siyasi yozlaşma,ifade özgürlüğü ve kötü yaşam koşulları olmakla beraber, 23 yıldır ülkeyi yöneten Zeynel Abidin Bin Ali’nin başkanlığı bırakıp 14 Ocak 2011’de ülkeden kaçmasıyla sonuçlanan olaylar bütünüdür. Kasım 2010’da, meyve sebze satıcısı olan işsiz bir üniversite mezununun, satış arabasına polisin el koymasından sonra kendini ateşe vermesi ile başlayan protestolar Tunus’ta son 30 yıldır yaşanan sosyal ve siyasal olayların en dramatik dalgalarından biriydi ve yaralanmalar ve hayat kayıpları ile sonuçlandı. Ben Ali’nin ayrılmasından sonra, yeni bir seçim 60 gün içinde yapılacaktı.

Renkli Devrimlerin jeopolitik terminolojisi ile paralel olarak, Protestolar batılı medyada Yasemin Devrimi olarak da adlandırılır.Medyanın bu yöndeki etkisinden dolayı, diğerleri protestoları ve Başkan Ben Ali’nin bu çıkışını Twitter Devrimi veya Wikileaks Devrimi olarak adlandırırlar.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X