Hizmet ve projeleri ile Türkiye’ye örnek olan Nilüfer Belediyesi kentsel yenilemede de model olacak çalışmalara imza atmaya hazırlanıyor. Nilüfer Belediyesi, 2015 yılı gündeminin en ağırlıklı konulardan biri olan kentsel yenileme için stratejisini belirledi. Katılımcı ve demokratik süreçler, Nilüfer Belediyesi’nin hayata geçirdiği bir çok projede olduğu gibi kentsel yenilemede de etkin yer alacak. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kentsel yenilemede vatandaşın ve mahalle komitelerinin karar süreçlerine dahil edileceğini belirterek “Uygulama sonucunda gülümseyen bir Nilüferli ve gülümseyen bir bölge oluşturmanın da tanımını hep birlikte yapmış olacağız. Hem planlamada hem diğer konularda vatandaşın da içinde olduğu bir anlayışla bu bölgede yaşanabilir mekanların oluşturulmasını hep birlikte sağlayacağımızı umut ediyorum. Bu uygulamada vatandaş kazanmalı, kamu kazanmalı ve tabi ki yatırımcı da kazanmalıdır. Biz bu üçünün de kazandığı bir planlama bölgesi hedefliyoruz. Yoksa birilerinin kazanıp birilerinin kaybedeceği yöntemle o mahallelerde dönüşüm beklenemez” diye konuştu.
İNSAN ODAKLI
Çeşitli platformlarda kentsel yenileme stratejilerini anlatan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi’nin bu konuda yapacağı çalışmaların odağında insanın olacağının altını çizdi. Bozbey “İnsanları alışık olduğu yaşam kültüründen çok katlı lüks site içerisine alırsanız belki mutlu olmayacaklar. Önce insanların ne istediğine bakacaksınız. Biz Nilüfer Belediyesi olarak insan odaklı kentsel yenileme çalışması yapıyoruz” dedi.
PLANLI VE ÇAĞDAŞ BİR YERLEŞİM ALANI
Nilüfer Belediyesi’nin kentsel yenileme çalışmasının Türkiye’ye örnek olacağını söyleyen Başkan Mustafa Bozbey, “Politikamız doğrultusunda oluşturulan Kentsel Gelişim Stratejisi’nde, Nilüferliler’in sağlıklı, kaliteli, çağdaş yaşam standartlarında bir yaşam sürdürebilmesi, yaşayanların haklarını ön plana alan belediyecilik hizmetlerini sunma hedefi bulunmaktadır. Kentsel gelişim hedeflerimizde de Nilüfer’in katılımcı ve sürdürülebilir planlama anlayışıyla, yaşanabilir, sağlıklı ve güvenli bir kent olmasını, katılımcı, demokratik, sürdürülebilir kentsel yenileme ve tasarım projelerinin uygulanmasını sağlamak var” dedi.
Sağlıksız yapılaşmayı, çağdaş şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına uygun hale getirmek istediklerini ifade eden Bozbey konuşmasına şöyle devam etti:
“Kentsel gelişmeyi toplumsal, ekonomik ve mekânsal olarak yeniden ele aldık ve kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale getirilmesi için canlandırma, sağlıklaştırma çalışmaları yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Kentin dokusunu bozan sorunların giderilmesi için, kent içinde kaçak yapılaşma alanları ile ekonomik ömrünü doldurmuş bulunan riskli alanların, olası tüm doğal afet riskleri de bertaraf edilecek şekilde yeniden yapılandırılması için var gücümüz ile çalışıyoruz.”
NÜFUS ARTIRACAK DöNÜŞÜME İZİN YOK
Bazı mahallerden kentsel yenileme çalışmaları kapsamında kat artışı taleplerinin geldiğini belirten Bozbey, kat artışının mahallelerde yoğunluğu artıracağına dikkat çekerek “Yoğunluk artırarak bir yenileme yaparsanız o kenti yaşanmaz hale getirirsiniz. Nüfus arttıracak bir dönüşüm kenti kirletir. Böyle bir dönüşümü kabul etmiyoruz” diyerek bu konudaki net tavrına vurgu yaptı.
2015 PROJELERİ NİLÜFER’İ GÜLÜMSETECEK
Türkiye’de yerel yönetimlere örnek olacak çok sayıda çalışmaya imza atarak ulusal ve uluslararası sayısız ödül alan Nilüfer Belediyesi, 2015 yılında hayata geçirmeyi planladığı projelerle de mutlu, gülümsenen, gülümseyen ve gülümseten bir Nilüfer oluşturmayı ve bunu sürdürebilir kılmayı hedefliyor. Tüm haklara saygılı, eşitlik, demokrasi, özgürlük, katılımcılık, sosyal belediyecilik ve vicdanı odağına alan bir yerel yönetim anlayışı içinde olan Nilüfer Belediyesi bu hedefle 2015 yılında çok sayıda projeyi hayata geçirecek. İşte bu projelerden bazıları:
ANADOLU ARASTASI
Anadolu Arastası olarak adlandırılan “Balat Rekreasyon Alanı ve Hemşehri Dernekleri Yerleşkesi Projesi” sonuçlanması büyük heyecanla beklenen çalışmalardan biri. “Nilüfer’in Bir Köşesi, Anadolu’nun Her Köşesi” sloganıyla, Bursa ve Türkiye’nin ilk kültür zenginliği projesi olan Anadolu Arastası ile Balkanlar,
Anadolu ve Kafkasya coğrafyasının tüm özgün kültürel değerleri Nilüfer’de buluşacak.
JİMNASTİK SALONU
Nilüfer Belediyesi 2015 yılında da ilklere imza atacak. Bunlardan biri Türkiye’de örneği bulunmayan Jimnastik Salonu. En geç 2015 yılı Mayıs ayında faaliyete geçireceği Beşevler Jimnastik Salonu Türkiye’nin yalnızca bu dalı kapsayan ilk jimnastik salonu olacak.
İBRAHİM YAZICI STADYUMU
Bursaspor eski Başkanı merhum İbrahim Yazıcı’ya atfedilen stadyum, Beşevler Kent Meydanı projesine sportif anlamda bütünlük katacak. 2015 yılının sonuna kadar bitirilmesi planlanan İbrahim Yazıcı Stadyumu’nun hemen yanında da 50 odalı Sporcu Oteli de yapılıyor.
YAŞLI LOKALİ VE HUZUREVİ
Nilüfer Belediyesi yeni yılda da yaşlılarla ilgili çok sayıda proje yürütülecek. Bunlardan biri 2015 Nisan ayına kadar Altınşehir’de hayata geçirilmesi planlanan Yaşlı Lokali. Ayrıca, Nilüfer Belediyesi İnci ve Taner Altınmakas Huzurevi’nin de 2015 yılında faaliyete geçirilmesi planlanıyor. Nilüfer Belediyesi, Lions 118-K Yönetim Çevresi Federasyonu ile birlikte Özlüce’de de Alzhemier Hastaları Yaşlı Bakım Evi yapacak.
ENGELLİ VE AİLELERİNE HOBİ BAHÇESİ
Nilüfer’deki engelliler için yapılan çalışmalara da yeni yılda yenileri eklenecek. Alaaddinbey Mahallesi’nde 2015 yılında faaliyete geçirilecek hobi bahçeleri engellilerin aileleri ile birlikte güzel vakit geçireceği alanlar olacak.
YÜZÜNCÜ YIL HİZMET BİNASI
Yüzüncü Yıl Mahallesi’nde inşaatı devam eden Hizmet Binası da 2015 yılında tamamlanarak faaliyete geçirilecek. Kültürel aktivitelere ev sahipliği yapacak binanın içerisinde atölye çalışmaları için derslikler, bale ve dans salonu bulunacak.
NİLKART PROJESİ
NİLKART projesi Nilüferliler’in dayanışma projesi olacak. Proje kapsamında, Nilüferlilerin Nilüferlilerden alışveriş yapması ile ortaya çıkacak bir dayanışma planlanıyor. Halk, kendilerine verilecek NİLKART ile indirimli alışveriş yapacak ve bu alışverişlerden ihtiyaç sahiplerine nakit akışı sağlanacak.
“KENTSEL YENİLEME” YAKLAŞIMI
Nilüfer Belediyesi, kentlerdeki sağlıksız yapılaşmayı çağdaş şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına uygun hale getirmek üzere, kentin dokusunu bozan sorunların giderilmesi için, kent içinde kaçak yapılaşma alanları ile ekonomik ömrünü doldurmuş bulunan riskli alanların gerekli tüm kentsel ve sosyal donatı hizmetlerinin karşılanarak, olası tüm doğal afet riskleri de bertaraf edilecek şekilde yeniden yapılandırılmasını amaçlamaktadır. Bu yaklaşımla Nilüfer Belediyesi, yenileme alanlarının bağlamsal özelliklerini tanımadan tepeden inme müdahaleyi reddeder. Nilüfer Belediyesi’nin kentsel yenileme anlayışı, yerleşik halk ile o yer konusunda söz hakkı bulunan aktörleri sürece dahil etmeyi amaçlar. Yerel yönetimin yasalarla verilen temel sorumlulukları dışında çok çeşitli hedef ve faaliyetleri kurgulaması gerekliliği ile hareket eder. Nilüfer Belediyesi, bölge karakteristikleri göz önünde bulundurularak, bölgede yaşayan yurttaşların yaşam alışkanlıkları, beklentileri gözetilerek, katılımcı bir süreçte bölgenin ekolojik hassasiyetleri doğrultusunda tüm paydaşların karar verdiği yenileme ve sağlıklaştırma modellerinin belirlenmesi hedefi ile çalışmalarını
yürütür.
Projenin her aşaması mahalle komiteleri kanalıyla yurttaşla tartışılarak ortak karar mekanizması işletilerek belirlenmeli , kendi yaşam alanının geleceğini o bölgede yaşayanların seçmesine olanak tanıyacak projeler üretilmelidir. Nilüfer Belediyesi yoğun bir konut dokusu olması nedeniyle; sosyal donatı ve yeşil alan
standartları yeterli olmayan, ekonomik ömrünü doldurmuş olan riskli yapıların bulunduğu bölgelerde; kentsel yenileme/ sağlıklaştırma projeleri üretilebilecek alanlar belirledi ve analiz ettirdi. Nilüfer Belediyesi’nin belirlediği 22 bölge içinden; birbirinden farklı sosyo-ekonomik ve kentsel dokuya sahip üç alan seçilerek, kentsel alanın entegrasyonu sağlanarak, sağlıklı ve güvenli yaşam çevreleri oluşturacak kentsel yenileme ve sağlıklaştırma projesi modeli uygulanması amaçlanmaktadır.
Bu amaç doğrultusunda insan odaklı, adaletli, katılımcı mekanizmaların işletilerek sosyal ve mekansal düzenlemeler içeren kentsel yenileme/sağlıklaştırma modeli arayışları üzerine Nilüfer Belediyesi olarak ulusal ve uluslararası boyutta çalıştaylar düzenlenmiştir. Bu çalıştaylarda kentsel yenilemenin, bölgenin ekolojik hassasiyetleri doğrultusunda tüm paydaşların katılımıyla, disiplinler arası bir çalışma sürecinde uygulanması öngörülmüştür.