Nazım Hikmet’in eşyaları artık Bursa Kent Müzesi’nde

Büyükşehir Belediyesi Şair Nazım Hikmet’in 123’üncü doğum yılını, onun anısını yaşatacak anlamlı bir etkinlikle onurlandırdı.

Nazım Hikmet’in eşyaları artık Bursa Kent Müzesi’nde

Taha TÜTÜNCÜ

Kent hafızasına kazandırılan Nazım Hikmet’e ait özel eşyaların tanıtımı Bursa Kent Müzesi’nde gerçekleştirildi. 2025 yılını Büyükşehir Belediyesi olarak “Nâzım Hikmet Yılı” ilan ettiğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Nâzım Hikmet Yılı, yalnızca bir anma veya kutlama değil, aynı zamanda Bursa’mızın sanat, kültür ve insana dair sahip olduğu zenginlikleri geleceğe taşımaya yönelik kararlılığımızın bir ifadesidir. 123’üncü doğum yılında memleket şairimizin; sanata ve insanlığa dair ortaya koyduğu değerler, Bursa’mızın kültüre, sanata ve insana verdiği değerle buluşuyor” dedi.

“SON DERECE MUTLUYUM”

Nâzım Hikmet için Bursa’nın sıradan bir kent değil, aynı zamanda bir ilham kaynağı olduğunu ifade eden Bozbey, “Çekirge kaplıcalarından Koza Han’a, Tayyare Kültür Merkezi’nden Ahmet Vefik Paşa Hastanesi’ne kadar, bu kentte Nâzım’dan izler bulmak mümkün. Ancak onun Bursa’ya bıraktığı en derin iz, eski Bursa Cezaevi’ndedir” diye konuştu.

Nazım Hikmet’in yaklaşık 13 yıl sürecek olan mahkûmiyetinin 11 yılını Bursa Cezaevi’nde geçirdiğini dile getiren Bozbey şunları söyledi: “Nâzım, orada sadece bir mahkûm değil, bir öğretmendi. Resim yaptı, tahta oymacılığı ve dokuma işleriyle uğraştı. Hatta mahkûmlara tarih, felsefe ve sanat dersleri vererek onlara umut oldu. Cezaevine dokuma tezgâhları getirilmesini sağlayarak, 800 mahkûmun hem meslek edinmesine hem de geçimlerini sağlamasına yardımcı oldu. Nâzım’ın büyük bir şair olarak bize öğrettiği bir şey var. Sarmaşık gibi tutunmak gerek hayata ve tıpkı ipek böceği gibi kozamızdan sanatla, umutla çıkmak gerek. Nazım Hikmet’in değerlerini Bursa’da yaşatmak bana nasip olduğu için son derece mutluyum.”

Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Güney Özkılınç ise Bursa’da Nazım Hikmet için tek Çabayı Mustafa Bozbey’in verdiğini söyleyerek, “Kuruluş rotası, inanç notası, Ahmet Hamdi Tanpınar rotası, gibi bir çok projemiz var. Nazım Hikmet’e borcumuzu ödetmek için bugün de Nazım Hikmet rotasını oluşturuyoruz” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X