Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığındaki heyetin temsil ettiği NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Birleşik Krallık’ın batısındaki Galler’in Newport kentinde başladı.
Yoğun güvenlik önlemleri altında Celtic Manor tesisinde yapılan ve iki gün sürecek zirvenin gündeminde Ukrayna’daki kriz ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünü oluşturduğu tehdit bulunuyor. Zirveye NATO üyesi ve ortak ülkelerden 60 ülke liderinin yanı sıra Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlardan üst düzey yetkililer katılıyor.
ASKERLERİ ÇEKİN…
Zirvede en önemli konularından biri ise Ukrayna krizi. Rusya”nın son dönemde Ukrayna”ya yönelik politikası , NATO”nun Moskova ile
son 25 yıldaki “barışçıl işbirliği”ni de sona erdirdi. NATO yeniden kendi “köklerine” döndü ve doğudan gelecek olası düşmana karşı kendi bölgesini savnmak için odaklandı.
Galler’deki NATO zirvesi açılışında Genel Sekreter Anders Fogh Rasmussen, Rusya’ya Ukrayna’daki askerlerini geri çekmesi için çağrıda bulundu. Rasmussen, “Avrupa güvenliği ciddi sorunlarla karşı karşıya. Rusya resmen Ukrayna’nın doğusuna saldırmış durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in barış planı inisiyatifi pozitif adım olarak karşılanabilir. Ancak bunun gerçekten olumlu bir gelişme sayılabilmesi için Putin’in sadece komşu devletin neler yapması gerektiğini belirtmesi değil, komşu devletteki askerlerini geri çekmesi ve silah sevkiyatını durdurması gerekir” dedi.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ise Galler’deki NATO zirvesinde önde gelen batılı ülke liderleriyle görüşmesi ardından “Barışa şans vermek gerek” düşüncesiyle bugün saat 14:00’dan itibaren Ukrayna ordu birliklerine ateşkes emri vereceğini açıkladı.
RUSYA’DAN SERT TEPKİ
Bu arada Rusya, NATO üyesi olmayan Ukrayna’nın cumhurbaşkanı Peter Poroşenko’nun Galler’deki zirveye “müttefik gibi” davet edilmesine sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Ukrayna’nın askeri blok dışı devlet statüsünün Kiev yönetimi tarafından ortadan kaldırılmak istenmesi kötü bir alamet. Ukrayna ile NATO arasında bu tür yaklaşımların sürmesi durumunda Ukrayna’da barışın sağlanması için harcanan tüm çabaların çöpe atılması için emin bir yol seçilmiş olur” dedi.