RABİA DENİZ
Adının tam aksine bol kar yağışı ve kış mevsiminin uzun sürmesi nedeniyle deyim yerindeyse dünyayla irtibatı kesilen Balıkesir’ın Dursunbey ilçesine bağlı Karyağmaz Köyü’nde toplu göç heyecanı yaşanıyor. Tarım ve hayvancılığın azalması sonucu geçim derdine düşen Karyağmazlılar, taşınma talebiyle bundan tam 10 yıl önce topladıkları imzaları dönemin Balıkesir Milletvekili Ali Osman Sali aracılığıyla Bakanlar Kurulu’na iletti.
Bakanlar Kurulu kararı ile Haziran 2010’da Karyağmaz Köyü’nün 58 kilometre mesafede bulunan Mustafakemalpaşa İlçesi’ne bağlı Yalıntaş beldesine taşınması kararlaştırıldı. Bu gelişmenin ardından da toplu göç için Yalıntaş’a bağlı Kayabaşı mevkiinde bulunan bölge, Orman Alanı statüsünden çıkarılarak Hazine’ye devredildi.
YENİ BİR KÖY KURULACAK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2017 yılı yatırım izleme programına göre 26 Ocak tarihinde ihaleye çıkan yapım işini, Demars ve Yidem İnşaat kazanırken, 24 Mart tarihinde yer teslimi yapılarak işe başlandı. Balıkesir- Dursunbey- Karyağmaz Köyü’nün Bursa-Mustafakemalpaşa-Yalıntaş Beldesine nakledilmesi işine ait uygulama projeleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü teknik elemanlarınca hazırlandı.
Proje kapsamında 404 adet konut, 1 adet köy muhtarlığı, 100 adet ahır, 1 adet 16 derslikli okul, 1 adet cami ve şadırvanla birlikte, yol, içme suyu, kanalizasyon, yağmursuyu inşaatı yapılacak. Yalıntaş’taki toplam alanın büyüklüğü ise bin 50 dönüm. Altyapı, sosyal donatı ve bina inşaatları 89,5 milyon liraya ihale edildi. Köylüler kamulaştırılan arazi ve bina bedelleri ile borçlarının 12 milyon lirasını ödedi. 2019 yılında yeni köylerine taşınacak olan vatandaşların ödeyeceği kesin hesap ise, çıkacak maliyet bedeli sonrası devlete ödenecek.
Gayrimenkullerin bedeli değer takası sistemine göre mahsup edildikten sonra kalan borçların anahtar tesliminden itibaren peşin ya da 20 yılda eşit taksitler halinde ödenmesi yöntemiyle gerçekleştirilecek.
NEDEN TAŞINIYORLAR?
Karyağmaz’da nüfusa kayıtlı 3 bin 400 kişi var ancak geçim ve iş derdi nedeniyle çoğunluğu gençlerden oluşan çok sayıda köylü toprağını bırakarak Mustafakemalpaşa’ya ve şehir merkezine yerleşmiş. Köyde kullanılan 70 hanede 260 kişi yaşıyor. Tam 10 yıl önce gönüllü imzalarla arazilerini Devlet’e veren köylüler şimdilerde ise neden taşınmak istedikleri sorusuna yanıt veremiyor. Bazıları pişman, bazılarıyla geçim derdinin zorluğundan bıkmış, bir an önce Yalıntaş’a gitmeyi bekliyor. Köy muhtarı İsmail Deniz, “İş yok, tarım yok. Çalışmamız ve yaşamamız zorlaştı. 70 yılından sonra genç nesil Bursa ve Kemalpaşa’ya taşındı. Kar yağdığı zaman çok çile çekiyoruz. Maceralı bir yaşamdan kurtulacağız” diyor.
YALINTAŞ SAKİNLERİ TEPKİLİ
6 bin nüfuslu Yalıntaş’ta hayvanlarını otlattırdıkları meraların yok olmasını istemeyen köylüler, karara tepki gösteriyor. Köy sakinlerinden Samet Karanfil, yetkililerin seslerini duymadıklarını belirterek, kararın iptali için mahkemeye başvuracaklarını ifade etti.
6 BİN DÖNÜM ARAZİ DEVLETE
Karyağmaz Köyü’nün bina ve arazileri, Orman Genel Müdürlüğü’nce ormanlaştırılmak üzere kamulaştırıldı. Kamulaştırılan arazinin büyüklüğü 6 bin dönümken, hukuken hali hazırda Balıkesir Dursunbey ilçesine bağlı bir köy kalmadı. Aynı zamanda Karyağmazlı olan Balıkesir’in geçmiş dönem Milletvekili Ali Osman Sali, projenin tamamlandığında dünyaya örnek olacağını vurgularken, Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan ise 1940’lı yıllarda Dursunbey’e emaneten verdikleri köyün sılaya geri döndüğünü, planlı bir yaşam alanının ilçenin geleceğini şekillendireceğini söyledi.