DİLEK ATLI
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı Müzeler Şube Müdürlüğü ile British Council ve İstanbul Modern işbirliğinde gerçekleştirilen ‘Müzeler Konuşuyor’ programının 2. semineri dün Merinos AKKM’deki Göç Müzesi’nde yapıldı.
Programın özel konuğu olan Birleşik Krallık’tan Simon Groom, dinleyicilere ‘Müze Koleksiyonculuğunda Sınırlı İmkanlar, Sınırsız İşbirlikleri’ konulu bir sunum yaptı.
‘TECRÜBELERİMİZİ PAYLAŞIYORUZ…’
Edinburg’ta bulunan İsviçre Modern Sanatlar Ulusal Müzesi Müdürü Simon Groom, Bursa’da bulunmaktan çok memnun olduklarını, kenti müze ve koleksiyonculuk konusunda çok başarılı bulduklarını belirtti.
Kriz döneminde sanat müzelerinin koleksiyonlarını geliştirmelerinin önündeki engel ve fırsatları değerlendiren Groom, bir koleksiyonun nasıl oluşturulacağı konusunda tecrübelerini paylaşmak üzere Bursa’da olduklarını söyledi.
Program kapsamında Groom, kalıcı koleksiyon sergileriyle süreli sergi programını zenginleştiren ve müze koleksiyonunun yaratıcı kullanımlarına olanak veren işbirliği hakkında bilgilerini aktardı.
BAĞIŞLAR ÖNEMLİ…
1960 yılında kurulan İsviçre Modern Sanatlar Ulusal Müzesi’nin dünyadaki en iyi koleksiyonlardan birine sahip olduğunu vurgulayan Simon Groom, bunu nasıl başardıkları sorusunu şu sözlerle yanıtladı:
‘Önemli koleksiyoncuların bağışları, müze çalışanlarının başarıları, vergi indirimleri ve son birkaç yılda sanatçılara verilen büyük bağışlar sayesinde başarılı olduğumuzu söyleyebiliriz. Kişisel bir koleksiyon içinse dört önemli unsura ihtiyaca ihtiyaç var. Para, iyi fikir ve bakış açısı sahibi olmak ve biraz da şans. Ama en önemlisi kararlılıktır. Dünyada çok sayıda modern sanat koleksiyoncuları var. Bunu parasal yatırım olarak düşünüyorlar. Ama sanatla ilgili en güzel şey, bir kuralın olmamasıdır.’