‘Mutlaka yeni pazarlar bulmamız gerek’

2023 hedeflerine ulaşabilmek için daha fazla üretim yapılması gerektiğini ifade eden Bakan Tüfenkci, önümüzdeki günlerde yeni teşvik paketlerini açıklayacaklarını kaydetti.

‘Mutlaka yeni pazarlar bulmamız gerek’

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, düşünce platformu ‘Fikir Sofrası’ tarafından Malatya’da bir konakta düzenlenen ‘Rekabetçi Gümrük ve Ticaret Uygulamaları’ konulu toplantıya katıldı. Toplantının açılışında konuşan Tüfenkci, küresel ticarette rekabet ortamının giderek ısındığını belirterek, Türkiye’nin dünya ticaret pastasından daha fazla pay alabilmesi için birtakım yapısal reformlara ihtiyaç duyduğunu söyledi. 

Söz konusu reformların bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Tüfenkci, ”2023 hedeflerini ortaya koyarken bazılarını buna ‘hayal’ diyebilir ama biz insanlarımıza, girişimcilerimize güveniyoruz. Yeter ki bu insanların önünü açabilelim. Yeter ki girişimcilerin takıldığı problemlerde ön açıcı olalım” dedi. Bu çerçevede daha fazla üretim yapılması gerektiğine işaret eden Bakan Tüfenkci, ”Ülke olarak üretemiyorsanız yeni pazarlar bulmanız ya da pazarınızı koruma şansınız da yoktur. Bir yandan üretimimizi artırmamız diğer bir yandan da üretim tekniklerini geliştirmemiz lazım. 2023 hedeflerine ulaşmayı istiyorsak bizim artık mutlaka ve mutlaka yeni pazarları bulmamız gerekiyor” diye konuştu.

YENİ TEŞVİK PAKETLERİ GELİYOR

Dış ticaretin kolaylaştırılması noktasında bir çok desteklemeler yapıldığını dile getiren Tüfenkci, ”Bununla ilgili teşvik mekanizmalarından tutun da pazarlarda kalıcı yer edinebilmek için reklam harcamalarına kadar birtakım doneleri de iyi oturtmamız lazım. Bununla ilgili Ekonomi Bakanlığı ile birlikte yeni dış ticaret (teşvik) paketlerini de önümüzdeki günlerde inşallah sizlerle paylaşmış olacağız” dedi. Gelecek dönemlerdeki ihracat politikalarını aynı anda farklı pazarlarda yer almak üzerine geliştirdiklerini vurgulayan Tüfenkci, ticaretin kolaylaştırılması uygulamalarıyla maliyetleri azaltmayı hedeflediklerini kaydetti.

HEDEF YÜZDE 3’LERE DÜŞÜRMEK

Bülent Tüfenkci, dış ticaret yapanlara daha kaliteli ve hızlı hizmet sunmak amacıyla çeşitli risk analiz tekniklerini kullandıklarını hatırlattı. Tüfenkci, ”Risk analizleriyle 2002’de yüzde 13 olan ihracat kırmızı hat oranı bugün yüzde 5’e düşmüş durumda. Amacımız Avrupa ortalaması olan yüzde 3’lere çekmek. Bugün itibarıyla ihracat beyannamelerinin yüzde 83’ü ilk yarım saatte, yüzde 95’i ise ilk 4 saatte tamamlanmaktadır” diye konuştu. Sınır kapılarında yenileme çalışmalarına hız verdiklerini belirten Bakan Tüfenkci, Sarp Sınır Kapısı’nı yeniden yaptıklarını ve temmuzda temelini atmış olacaklarını söyledi.

ÇEKE İTİBAR KAZANDIRILMALI

Çek Kanunu ile ilgili birtakım düzenlemelere gittiklerini kaydeden Tüfenkci, bazı esnafların çek almaktan çekindiğini, bu nedenle çeke yeniden itibar kazandırılması gerektiğini ifade etti. Bakan Tüfenkci, Almanya Federal Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararıyla ilgili de ”Hepimizi üzdü, ilişkilerimizi zedeledi. Ekonomik yaptırım iki ülke insanına da zarar verebiliyor. Ekonomi harici bir yaptırım uygulanabilir” dedi. Tüfenkci, yaşanan uçak krizinin ardından Rusya ile ilişkilerin ise yumuşayabileceğini düşündüğünü dile getirdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X