Bursa’nın Mustafakemalpaşa İlçesinde toplumsal bilinç oluşturmak, yerli üretimin önemini anlatmak, yerli tüketime yönlendirmek ile vatandaşlarımızın elinde bulunan dövizleri bozdurarak Türk Lirası ve altın alması yönünde bir dizi çalışmalara başlandı.
İlçe Kaymakamlığı koordinasyonu ve öncülüğünde Belediye Başkanlığı, yüksek okul müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Ticaret Borsası Başkanlığı, Ziraat Odası Başkanlığı, tüm esnaf odaları, Esnaf Kefalet Kooperatifleri, organize sanayi bölgeleri ve kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileriyle birlikte yürütülecek faaliyetlerle ilgili iki toplantı yapılmış, toplantılar sonucu gerekli toplumsal bilincin oluşturulması için ne tür faaliyet ve çalışmalar yapılacağı belirlendi.
“Yerli Üret, Yerli Tüket, Milli Para Kullan” sloganıyla tüm toplum kesimlerini kapsayan konferans düzenlenip, Yüksek Okulda tüm derslerde bu tema üzerinde dersler verilmesi, Bursa-Balıkesir Karayolu dahil tüm kavşak ve yollara afişler asılması, tüm billboardlara, kamu kurum ve kuruluşlarına vatandaşların en yoğun bulunduğu yerlere, ilçenin tüm kahvehanelerine, kafelere, internet kafelere, yol üstü dinlenme tesislerine, benzin istasyonlarına, alışveriş merkezlerine, tarım işletmelerine, ulaşım araçlarına (taksi, dolmuş, otobüs, servis araçları), organize sanayi bölgelerine, üretim yapan fabrikalara, sağlık tesislerine, tüm odalara, tüm okullara, belirlenmiş olan sloganları ifade eden afişler astırıldı.
Tüm esnaf, tacir ve sanayicilerin konuyla ilgili bilinçlendirilmesi için, odalarca faaliyetlere başlanmış, ayrıca tüm okullarda bütün öğrencileri kapsayan yerli üretim, yerli tüketim, milli para kullanımıyla ilgili hafta boyunca eğitim verilmesi çalışmaları yürütülüyor.
Çocuk, genç ve vatandaşlara Adnan Menderes Meydanında sloganlı balonlar ve ilçede üretilen üstünde sloganlar bulunan yiyecek ve içecekler dağıtıldı. Bunun yanında tüm camilere de söz konusu sloganlar içeren afişler asılmakla birlikte Cuma hutbesinde vatandaşların konuyla ilgili bilgilendirilmesi yapılacak. İlçe Kaymakamı Mustafa Masatlı ‘Yerli Üret, Yerli Tüket, Milli Para Kullan’ ismini verdiği kampanyanın startını verdi.
15 Aralık Perşembe günü Mustafakemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda bir toplantı düzenleyen Masatlı, ülkenin böyle bir durumda büyük bir etkinliğin başlamasını ve toplantıya katılanlardan bu etkinliği artırarak sürdürmelerini isteyerek sunum içeren bir konuşma yaptı.
Toplantıya, Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, İlçe Emniyet Müdürü Erol Turan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Dırakman, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Efe, tüm kurum amirleri, tüm siyasi parti başkanları, okul müdürleri, muhtarlar, tüm oda başkanları ve sivil toplum örgütleri yetkilileri katıldı.
İbrahim Dırakman ve Sadi Kurtulan’ın yerli malı kullanmanın önemiyle ilgili konuşmalarından sonra, Kaymakam Mustafa Masatlı kürsüye çıkarak kısa bir tarih bilgisiyle konuşmasına başladı.
Masatlı özetle şunları söyledi. ‘1071 Malazgirt Zaferiyle milletimizin Anadolu’yu şereflendirdiğini, 1071 den 1453’e kadar Anadolu’ya yerleşildiğini ifade ettikten sonra, 1453 yılında İstanbul’un fethiyle, Avrupayla aramızda kalan Bizans Devleti’nin yıkarak, Osmanlı’nın Avrupa’ya da açılmasını sağlandığını, Kanuni döneminde çeşitli fetihlerle şuanki topraklarımızın yaklaşık 25 katına ulaştık. Fakat fetihlerle ilerlerken, üretime vakit ayıramadık. Ülkelerinde Osmanlı’nın adaletiyle huzur içinde yaşayan Avrupa Devletleri ise, bu avantajlarını iyi kullanarak üretime yöneldiler. Üretim ve Sanayileşme ile ilerleyen ülkeler, güçlü bir hal alınca; üretimde bulunamayan Osmanlı İmparatorluğunda da geriye doğru bir gidiş başladı. Cumhuriyetini kurmasına kadar çöküş devam etti.
Gazi, ileriyi görebilen, bir lider ve devlet adamıydı. İzmir İktisat Kongresi ile ekonomiye milli hedefler tayin etti.İşte tüm bunları fark eden Gazi Mustafa Kemal, Türkler, Türk Malı alınız, Türk Malı kullanınız. Türk parası, Türk toprağında kalsın’ diye halka seslenip, herkesi yerli üretime destek vermeye çağırmıştır. Fakat daha sonra ilerlememizi istemeyen dış mihraklar çeşitli zamanlarda ve çeşitli sebeplerle darbe, ekonomik yaptırım gibi çeşitli metodlarla, yerli üretimin hız yitirmesini sağlamış, Türkiyenin kendi ayaklarının üzerinde duran büyük bir ekonomi olmasını devamlı surette engellemişlerdir. Son yıllarda gezi olayları ile başlatılan karanlık süreç, 17-25 Aralıkla devam ettirilmeye çalışılmış, ancak başarılı olamayan bu şer odakları milli iradeyi ortadan kaldırmayı ve ülkemizi parçalamayı amaçlayan hain çevreler darbe girişiminde bulunmuşlar, bundada başarılı olamayınca ekonomik olarak ülkemizi köşeye sıkıştırmaya çalışmaktadırlar. Dolayısıyla gelişmekte olan ve dünyanın 17. ekonomisi haline gelen Türkiye’yi bugün ekonomik olarak yıkmaya çalışmaktadırlar.
Bu noktada Yerli Üret, Yerli Tüket, Milli Para Kullan sunumuna geçen Masatlı; bir ülkenin ekonomik olarak kalkınabilmesi ve büyümesini devam ettirebilmesi, ithal ettiğinden çok daha fazlasını İhraç edebildiğinde olduğunu, eğer ithalatınız ihracatınızdan fazla ise; o zaman cari açık meydana geldiğini, bu durumda ülkemizdeki parada, yabancı ülkelere doğru bir akış olur. Buda milli paramızın değer kaybetmesine yol açar. Tam tersi İhracatımız, ithalatımızdan fazla olursa bu durumda ülkemize para girişi fazlalaşacağından, hem milli paramızın değeri artar, hemde ülkemizin istihdam ve refah seviyesi yükselir. Bundan dolayı bizler ne kadar ithal ürün almayı bırakırsak, o derece milli paramızın değerinin yükselmesine ve milli üreticilerimizin yeni yatırımlar yapmasına destek oluruz. Marka hayranlığını bıralıp özellikle tüketim malları ithalatında yer alan ürünlerin aynısının daha iyisinin ülkemizde üretilmektedir. Bizim ülkemizin barkod kodu 869 rakamı ile başlar. Bu bizim milli şifremizdir. Yapacağımız alışverişlerimizde ürünlerin üzerinde bu numarayla başlayan ürünler tercih edelim. Biz buna dikkat ederek bir yere varamayız, kişisel olarak yaptığımız harcamalarla ne kadar etkili olabiliriz ki; diye düşünebilirsiniz. Unutmayın ki, bugün Mustafakemalpaşa ilçesinde atılacak olan bu kıvılcım, büyüyüp yangın olup İnşallah tüm yurdu saracaktır. Ben üstüme düşen ne varsa yapmaya hazırım. Bu amaçla size bunları anlatıyorum. Sizler de artık çevrenize, öğrencilerinize, üyelerinize bunu anlatmakla yükümlüsünüz.’ dedikten sonra, Kaymakam Mustafa Masatlı konuyla ilgili hazırlamış olduğu sunumu izleterek, döviz ve Türkiye ekonomisi, Türkiye’nin 2023 hedefleri, işsizlik sorunu, piyasalardaki durgunluk, tasarruf yapmanın önemi ve bilinci, yerli malı kullanımının ülke için önemi, yerli üretim-yerli tüketim ve milli para kullanımı için neler yapılabilir, bu konularda dünyada neler yapılıyor, yerli ve yabancı markalardan örnekler, marka hayranlığının yanlışlığı, tasarrufların karşılığı olmayan dolar ve euro yerine Türk Lirasında veya altında tutulmasına ve bunun milli bir görev olduğunu, milli para kullanımının önemi konu başlıklarıyla ilgili sunumla birlikte bilgiler verdi.