Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinin (İSEDAK) 33. İzleme Komitesi Toplantısına yönelik mesajı, Sheraton Oteli’ndeki açılış programında okundu.
Mesajında, toplantının Müslümanların sorunlarının çözümüne katkıda bulunması dileğinde bulunan Erdoğan, teşrif eden ve fikirleri, önerileri ve eleştirileriyle gündeme katkıda bulunacak katılımcılara teşekkür etti.
Bugünün menfaatleri için istikbalin kurban edildiğini belirten Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Efendimizin ayaklar altına aldığı kavmiyetçilik, zehirli bir sarmaşık gibi İslam ümmetini sarıyor. Suriye’de, Irak’ta, Yemen’de, Libya’da, Afganistan’da ve daha birçok yerde kardeşlerimiz her an ölümle, zulümle, terörle yaşamak zorunda kalıyor. İçimizi karartan bu tabloya artık ‘dur’ demek hepimizin ortak sorumluluğudur. Birilerinin hırsı, hıncı ve çıkarı için ortak geleceğimizin çalınmasına rıza gösteremeyiz. Bin 400 yıllık medeniyetimizi, mütekebbirlerin çıkarlarına kurban edemeyiz. Şu gerçeğin hepimiz farkında olmalıyız, kardeşliğimiz ne kadarsa, Müslümanlığımız da o kadardır. Esasen tüm Müslümanlar, Peygamber Efendimizin emri mucibince kardeş olmak, bir duvarın tuğlaları gibi birbirine kenetlenmek zorundadır. İslam ümmeti arasına ekilmeye çalışılan fitne ve nifak tohumlarını kurutacak, kirli senaryoları boşa çıkarak formül işte budur.”
“Birlikte karar alma süreçlerini hayata geçirmeliyiz”
İİT ve İSEDAK’ın, üye ülkelerin sorunlarının çözümü, meselelerinin istişaresi ve üyelerin sesinin bütün dünyaya duyurulması için çok kıymetli platformlar olduğuna dikkati çeken Erdoğan, üye ülkelerin bu imkanı en iyi şekilde değerlendirmeleri gerektiğini belirtti.
İSEDAK Stratejisindeki 6 alandan biri olan ulaştırma iş birliğinin güçlendirilmesinin, üye ülkeler arasındaki ticaretin kolaylaştırılması ve entegrasyonun hızlandırılması açısından önemini vurgulayan Erdoğan, “Küresel rekabetin yoğunlaştığı günümüzde, ulaştırma ağlarıyla sağlanan maliyet ve zaman avantajı, rekabet gücümüzün artırılmasına, ticaretimizin geliştirilmesine ve kültürel bağlarımızın güçlendirilmesine büyük katkılar sağlayacaktır. Bu bakımdan etkili ve etkin bir ulaştırma sisteminin planlanması adına çaba göstermemiz ve birlikte karar alma süreçlerini hayata geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.