Taha TÜTÜNCÜ
Kamera: Bircan ÖRSEL / Kurgu: Dilek ÖZYER
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Başkanı Alparslan Şenocak, dün Olay Medya İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali İnan, köşe yazarı Ahmet Emin Yılmaz ve yöneticilerle bir araya geldi.
İki yıllık başkanlık döneminde yaptığı projelere ilişkin bilgi veren Şenocak, yeni dönemde de aday olduğunu açıkladı. Şenocak, ‘’15 Ocak’ta saat 19.00’da Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde (AKMM) genel kongremiz olacak. 7 Ocak’ta saat 09.30’da ise MÜSİAD’da sektör kurulu raporumuzu kamuoyuna sunacağız. İki yıl boyunca yaptığımız çalışmaları ve sektörün nereye gideceğiyle alakalı süreçlerin anlatıldığı bilgileri paylaşacağız. Raporumuzu da bizden sonraki nesile kalması ve kütüphanelerde bulunması amacıyla bir kitap haline getirdik’’ dedi.
FAİZ İŞARET FİŞEĞİ
Faizlerin 2024 yılının son ayında gerilemesiyle ilgili konuşan dile getiren Şenocak, ‘’Belki ekonomik bir değeri yok ama psikolojik değeri var. Düşüşün olumlu bir çizgi olduğunu düşünüyoruz. Bundan sonraki zamanda faizlerin artmayacağını anlamış oluyoruz’’ diye konuştu. Bankalardaki paralar piyasaya sürülürse herkesin rahatlayacağını ifade eden Şenocak, şunları kaydetti: ‘’Önümüzdeki aylarda da 50 baz puanın üzerinde bir indirim olacağını öngörüyoruz. Mayısa kadar olan süreç herkese olumlu yansıyacak. Faize işaret fişeği olarak bakıyoruz. Diğer enstrümanlarla beraber piyasaların düzeleceğini ve iş adamlarının yatırım yapabileceği bir ortam oluşacağını öngörüyoruz.’’
HER KURULUŞ BİR LİSEYLE EŞLEŞTİ
Meslek Liseleri Hamilik Projesi’ne çok önem verdiklerini vurgulayan Alparslan Şenocak, ‘’Diğer kurumların yaptığı projelerden farklı olarak biz sürdürülebilirlikle ilgili kısmı çok önemsiyoruz. Öncelikle meslek lisesindeki hocalarımızın ve öğrencilerimizin bizim işletmelerimize rahatlıkla gelebilmesi lazım. Bu samimiyeti yakalamak için 1 yıldır çalışıyoruz. Her sektör kuruluşumuzu bir meslek lisesiyle eşleştirdik. O eşleşme vasıtasıyla tecrübe paylaşımı, iş yerlerine ziyaret, staj fırsatları, yurt dışı bağlantıları gibi bir çok imkân sağlıyoruz’’ dedi. Makine sektörünün hızlı geliştiğine dikkati çeken Şenocak, lise atölyelerinin bunlara yetişmekte zorlandığını anlattı. Şenocak, ‘’Biz de o zaman öğrencilerimizi iş dünyasının içine sokup güncel yapılanmayı görmelerini sağlıyoruz. Öğrencinin de bunları görerek sonunda ben bu firmanın bu ihtiyacını giderebilirim demesini istiyoruz’’ şeklinde konuştu.
ALT YAPIYI HAZIRLAMAK ŞART
Bu projeyle öğrencileri iş yerlerinde bir eleman olarak değil de gelecekte ne olacağını görmesi için rol modellerle buluşturduklarının altını çizen Şenocak, ‘’Toplumumuzdaki ‘normal liseye gidemedi bari meslek lisesine gitsin’ algısını yıkmaya çalışıyoruz. Anneler çocuklarının meslek lisesi mezunu değil de üniversite okuyup mühendis olmasını istiyor. Mühendis olsun ama işsiz olsun diyor açıkçası. Bizler bu algıları yıkmak istediğimiz için meslek lisesi mezunlarının ne kadar iyi yerlere gelebileceklerini görmelerini istiyoruz’’ diye konuştu. Suriyeli vatandaşların ülkelerine geri dönmeye başladıkları zaman büyük bir iş açığı olacağına da değinen Alparslan Şenocak, şöyle devam etti: ‘’İnşaat ve mobilya sektörü ‘Suriyeliler eğer giderlerse sektörümüz çöker’ demeye başladı. Bunların altyapısını biz daha önceden hazırlamazsak kaybederiz. Meslek lisesi projesine o yüzden hız verdik. Suriyeli kardeşlerimiz ülkelerine döndükleri zaman bu açığı meslek lisesi mezunu kardeşlerimizin kapatması gerekiyor.’’