Olpak, yaptığı açıklamada, Türkiye ile Rusya’nın uzun yıllardır ticari birliktelik yürüttüklerini ve bu birlikteliğin devam etmesinin iki ülke menfaatine olacağını söyledi. Türkiye’nin Rusya’ya yaş sebze-meyve ve deri-konfeksiyon ürünleri başta olmak üzere 5-6 milyar dolarlık ürün ihraç ettiğini, bunun karşılığında Rusya’dan enerji ürünleri yoğunluklu 25-26 milyar dolarlık ithalat yaptığına değinen Olpak, iki ülkenin sadece ithalat ve ihracat ürünleri değil, turizm ve diğer konular da ele alındığında birbirine ihtiyacı olduğunu vurguladı.
HÜKÜMET GEREKENİ YAPIYOR
Olpak, bu ihtiyaçtan daha da önemlisinin, Rusya ile Türkiye’nin komşu durumda olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: ”En kolay ticaret, komşularla yapılandır. Avrupa Birliği’nin kendi içinde yaptığı ticaret yüzde 65’in üzerindedir. ABD’nin NAFTA (Kuzey Amerika Ülkeleri Serbest Ticaret Anlaşması) ülkeleriyle yaptığı ticaret benzer şekilde. Rusya’da bu açıdan bakıldığında bizim yakın komşumuz durumunda ve kolay ticaret yapabildiğimiz ülkelerden. Geldiğimiz noktada Rusya açısından ilk etapta ciddi bir sıkıntı yaşansa da orta vadede bu işin sükunete kavuşacağını düşünüyoruz. Belki birkaç gün veya birkaç hafta içinde sonuç alınamayabilir ama 2016 yılında mutlaka Rusya ile ticari ilişkiler normale dönecektir. Bu konuda ümitliyiz. İşin siyasi ve diğer boyutları konusunda da zaten hükümetimiz gerekeni yapıyor.”
RUS İŞADAMLARI DA RAHATSIZ
Ülkeler arasında yaşanan krizin Türk iş adamlarını olduğu kadar Rus iş adamlarını da huzursuz ettiğini ifade eden Olpak, iş adamlarının kameralar karşısında kamuoyunda her ne kadar hükümet politikasını desteklediklerini söyleseler de ticaretlerinin azalmasından dolayı rahatsız olduklarını ikili görüşmelerde dile getirdiklerini söyledi. Olpak, hadisenin sadece uçak düşürme mevzusu olmadığını savunarak, şunları kaydetti: ”Ortadoğu’da yeni haritaların çizilmesinden bahsediliyor. Yeni dengelerden, enerjiyle ilişkin Akdeniz’in konumuyla ilgili dengelerden bahsediliyor. Olaya bu yönden baktığımızda çok kısa vadede çözülmesinde sıkıntı görülse de orta vadede sıkıntı olmayacaktır. Çünkü sıkıntı uzadıkça iki ülkenin gördüğü zarar da artacaktır.”