Eylül sonu tezgahlarda sık rastlanan hünnap, pektin, müsilaj, tanen, şeker ve bol miktarda C vitamini ihtiva ediyor.
Reçel ve sirke yapımının yanı sıra bitkisel ilaç olarak da kullanılan meyve, halk arasında “şifalı meyve’’ olarak biliniyor. Hünnap kurusu yılın hemen hemen her ayı aktarlarda mevcutken, tazesini de ekim ve kasım aylarında pazar tezgahlarında bulmak mümkün.
Bursalı esnaf Sefer Çüre, 40 senedir pazarcılık yaptığını, 5 senedir hünnap sattığını ifade ederek, “2 cins hünnap var. Biri erekeme, ki ufak olur, diğeri de aşılı ve iridir. İkisinin de faydası aynı. Çok önemli bir meyve. Kurusu aktarlarda 10-12 liraya satılıyor, tazesini de pazarcılar satıyor. Tazesi bu aylarda başlıyor, bir iki ay devam ediyor. Sonra kurutulmuş halde satışı yapılıyor. 4-5 senedir satıyoruz. Vatandaş artık hünnabı tanıdı, faydasını bilenler alıyor. Herkese tavsiye ediyoruz” diye konuştu.
Çüre, “Hünnap, mücevher gibi değerli bir meyve. Kanı temizler, vücuda rahatlık verir, şeker hastalığına karşı direnç sağlar, yüksek tansiyona iyi gelir, nezle ve soğuk algınlığına karşı faydalıdır. Bunun dışında idrar sökücüdür, kabızlığa iyi gelir, göğsü yumuşatır, öksürüğü keser, balgam söktürür. Kolestrol düşürücü etkisi var, kalp damar hastalığına da iyi geliyor” şeklinde konuştu.
100 gramında 79 kalori olan hünnap yüzde 5 A vitamini, yüzde 17 B vitamini türevleri ve yüzde 83 C vitamini ihtiva ediyor. Ayrıca potasyum, demir, manganez, magnezyum, fosfor, kalsiyum, çinko ve sodyum mineralleri açısından da oldukça zengin. Uzmanlar kilosu 7 ila 20 liradan satılan hünnaptan her sabah 3 tane yenmesini tavsiye ediyor.