Muayene parasına dikkat edin!

Sağlık ve sigorta konusu 78 milyonun tamamını ilgilendiriyor.

Muayene parasına dikkat edin!

Sigortası olan da olmayan da hastaneye gidince belli bir harcama yapmak durumunda. Devlet hastanelerini tercih edenler muayene başına 5 lira katılım payı ödüyor. Özelde bu tutar 12 liraya çıkıyor. Yıllık hesapta sağlık için cepten çıkan para epey yüksek. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜÎK) son açıkladığı verilere göre kişi başma ortalama sağlık harcaması 1232 lira. 

 

İKİ KATA KADAR FARK

Özel sağlık kuruluşlarının artması, sıra bekleme derdinin az olması ve kalite algısı nedeniyle son yıllarda vatandaş özel hastanelere yöneldi. Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı özel hastaneler ile üniversite ve branş hastanelerine ya da özel polikliniklere gidenler devlet hastanelerine ödedikleri paradan daha fazlasmı ödüyor. Özel hastaneler, SGK’nın ödediği ücretin üzerine yüzde 200 fark ücreti alabiliyor. 

5 LİRA YERİNE 63 LİRA

Örneğin; kulak-burun-boğaz hastalıklarının tedavisi için devlet hastanesine gidip muayene olanlar 5 liralık katılım payından başka bir ücret ödemiyor. Ama ‘Sıra var, istediğim doktora muayene olamıyorum’ diyerek özel hastaneye gidenler, 90 liraya yakın para ödemek zorunda kalıyor. Bunun 26 lirasını SGK sizin adınıza hastaneye ödüyor. Cebinizden ise 63 lira çıkıyor. Bunun da 51 lirası özel hastane farkı, 12 lirası muayene katılım payı. 

KURUMA GÖRE DEĞİŞİYOR

 

Özel poliklinikler de tıpkı özel hastaneler gibi fark alıyor. Kulak-burun-boğaz muayenesi için ödenen tutar 77 lira. Bunun 21.60 lirasını SGK, sizin adınıza özel polikliniğe ödüyor. Cebinizden 43.40 lirası fark ücreti, 12 lirası katılım payı olmak üzere toplam 55.40 lira çıkıyor. Yani, sağlık sorununuza, seçtiğiniz özel, vakıf, üniversite, branş hastanelerine ve özel polikliniklere göre ücretler değişiyor. 

ANLAŞMASI OLMALI

Özel hastanelerin, tüm branşlarda SGK ile anlaşması yok. Örneğin; kalp cerrahisi, tümör cerrahisi, estetik gibi alanlarda SGK, özel hastanelerle anlaşma yapmıyor. Anlaşması yapılmayan onlarca sağlık branşı var. SGK’nm, bu tür sağlık sorunları için gösterdiği adres ise vakıf hastaneleri, kamu üniversite hastaneleri- ve eğitim-araştırma hastaneleri. SGK, anlaşmalarını bu kurumlarla yapıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X