Ekonomistler, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından Türkiye’nin ‘Baa3’ ile ‘yatırım yapılabilir’ seviyedeki kredi notunu negatif izlemeye alan uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s’in bugünkü not değerlendirmesini pas geçebileceğini belirtiyor.
Moody’s’in FETÖ darbe girişiminin ardından ülke notunu negatif izlemeye alması, Türkiye’nin ‘yatırım yapılabilir’ statüsünü kaybedebileceği endişesiyle gözlerin bugün yapılacak Moody’s değerlendirmesine çevrilmesine neden oldu. Ekonomistler, kuruşun Türkiye’nin not değerlendirmesini pas geçebileceğini belirtirken, buna en büyük gerekçe olarak, Moody’s’in Türkiye’nin ekonomik verilerini gelecek birkaç ay izlemeyi tercih etmesi ihtimalini gösteriyor. Uzmanlar, Türkiye’nin başta kamu maliyesi olmak üzere güçlü yanlarının ağır bastığını da vurguluyor.
YANSIMASI SINIRLI OLDU
Odeabank Ekonomik Araştırma ve Stratejik Planlama Direktörü Ali Kırali, Moody’s’in bir açıklama yapmayabileceği gibi, kısa bir not ile turizm sektöründeki sorunların yayılma riski ve dış finansman ihtiyacı üzerindeki risklere dikkati çekerek, Türkiye’nin kredi notunu değerlendirme sürecinin devam ettiğini belirtebileceğini söyledi. Türkiye’nin mevcut makroekonomik dinamikleri göz önünde bulundurulduğunda, not indirimi kararının çok erken olduğunu belirten Kırali, yaşanan darbe girişiminin ardından finansal piyasalarda oynaklığın ciddi biçimde arttığını, buna karşın TCMB’nin aldığı tedbirlerin de desteğiyle bunun belirgin biçimde azaldığını ve hükümetin hızlı aksiyonlarıyla reel ekonomiye etkisi ve politik yansımasının sınırlı kaldığını vurguladı. ”Dolayısıyla ekonomik olarak bakıldığında not indirimini gerektirecek bir durum yok” diyen Kırali, Türkiye’nin uzun vadeli güçlü temellerinin başında, jeopolitik konumu ve demografik avantajlarının geldiğini ifade etti.
GELİŞMELER BÜYÜK ÖLÇÜDE OLUMLU
İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin de, 5 Ağustos’un yeni bir değerlendirme için çok geçerliliğinin kalmadığını belirtti. Bu kadar kısa süre içerisinde karar vermenin kolay olmadığına dikkati çeken Sezgin, şunları kaydetti: ”Moody’s Türkiye ile ilgili karar alırken 3 noktada değerlendirme yapacağını belirtmişti. Bunlardan ilki, iç talepte uzun süreli bir yavaşlama olma ihtimaliydi. İkinci kriter ise dış finansman erişiminin kısıtlanma ihtimaliydi. Üçüncü kriter olarak da Moody’s, politika öngörülebilirliğinin ve etkinliğinin azalması ile atalet oluşması ihtimalini değerlendireceklerini belirtmişti. Sonuç olarak, Moody’s’in izlediği alanlardaki gelişmeler büyük ölçüde olumlu yönde olurken, büyüme konusunda ise net bir yargıya varmak için daha fazla beklemek gerekmektedir. Moody’s’in eldeki veri setiyle alelacele karar alması eleştirileri artıracaktır.”
VERİ AKIŞINA BAKACAK
Ziraat Yatırım Strateji Yöneticisi Bora Tamer Yılmaz, Moody’s’ten bugün açıklama yapmasını beklemediğini ifade ederek, ”Çünkü teknik açıdan 2 hafta önce değerlendirmeye tabi tutacağını açıklayan kurumun hızlıca karar almak yerine, gelecek veri akışını değerlendirmeyi tercih edeceği görüşündeyiz” dedi. Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı da, Moody’s’in darbe girişimi sonrası yaptığı açıklama ile 5 Ağustos’ta öngörülen değerlendirmesini öne çektiğini ve onu ‘kadük’ duruma getirdiğini savundu.
BORSA YÜZDE 2,11 YÜKSELDİ
Piyasalarda, kritik karar öncesinde olumlu denebilecek seyir dikkat çekti. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dün 1.573,49 puan artışla 76.125,64 puandan kapandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), doların efektif kurunu alışta 3,0192 lira, satışta 3,0313 lira olarak açıkladı. Dolar akşam saatlerinde serbest piyasada 3,01 seviyesinden satıldı.