Mobilya sektöründe yaprak kıpırdamıyor

İnegöl’ün can damarı olan mobilya sektöründe sezonun tam ortası olmasına rağmen yaprak kıpırdamıyor. Umutlarını seçim sonrasına bağlayan esnaf büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. Ardı ardına inen kepenkler ise mobilyacı esnafının artık dayanma gücü kalmadı

Mobilya sektöründe yaprak kıpırdamıyor

Türkiye’nin mobilya başkenti olma iddiasını sürdüren İnegöl mobilya sektöründe durgunluk seçim sonrasında da devam ediyor. Durgunluğu milletvekili genel seçimlerine bağlayan, seçimlerin ardından sektörün üzerindeki kara bulutların dağılmasını bekleyen mobilyacı esnafı umduğunu bulamadı. İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, herkesin seçimlerden sonra işlerin normale döneceğini beklediğini belirterek, “Maalesef seçimler bitti ama işler normale dönmedi. Final mutlu sonla bitmedi” dedi.

Ülke ekonomisinin sadece iç huzura bağlı olmadığın ifade eden Oda Başkanı Özcan Ayhan, “Türkiye’de genel seçimler yapıldı. Seçimler de halkın takdiri bu şekilde tecelli etti. Ülkede bir koalisyon hükümeti kurulma ihtimali doğdu. Sanayide yaşanan durgunluğu sadece seçim sonuçlarına bağlarsak yanılırız. Çünkü Türkiye’de ekonomik durgunluk 2014 mahalli seçimleriyle başladı. Arkasından cumhurbaşkanlığı seçimi, IŞİD olayları çıktı. Bizim ihracatımızın büyük çoğunluğunun Irak’a yönelik olması yüzünden IŞİD olayları bizi derinden etkiledi. Libya’ya ihracat durgun. Libya bizim iyi bir pazarımızdı. Suriye’de, Mısır’da olaylar devam ediyor. Bunlar olduğu müddetçe İnegöl’de sanayicinin istediği istikrarın olması mümkün değil. Bizim ticaretimiz sadece iç huzura bağlı değil. Komşularımızda da huzur olması gerekiyor” diye konuştu.

Genel seçimlerden çıkan sonucun insanlarda bir karamsarlığa sebebiyet verdiğini ifade eden Ayhan, “Çünkü herkes seçimlere odaklanmıştı. Seçimler bitecek, ertesi haftadan itibaren işler normale dönecek diye bir beklenti vardı. Maalesef seçimler bitti ama işler normale dönmedi. Final mutlu olmadı. Mevcut duruma göre pek parlak bir görüntü yok. Fakat Türkiye’de esnaf ve sanatkar, sanayici, üretici bundan daha büyük krizler, devalüasyonlar, koalisyon hükümetleri gördü. Bir gecede faizlerin tavan yaptığını gördü. Bu şoku üretici kendi imkanlarıyla, kendini siyasetin dışında tutarak atlatacak diye düşünüyorum. Atlatmak zorundayız. Çünkü Türkiye eski Türkiye değil. Firmaların genel giderleri katbekat arttı. İşçi maliyetlerimiz, vergilerimiz, sigorta primlerimiz arttı. Bunlar zaten üreticinin başındaki en büyük yüklerdir. İşte olmayınca firmalarımız bunları ödemekte zorlanacaktır. Biz bir an önce huzur ortamının tekrar sağlanıp, ülkeyi seven siyasi parti liderlerinin çözüm üretmelerini ve bir hükümet kurmalarını istiyoruz. Bu hükümetin de arkasında durmalarını bekliyoruz. Kimse kimsenin kuyusunu kazmasın. Çünkü olan hep vatandaşa oluyor. Lütfen herkes aldığı oyların değerini bilsin, hakkını versin. Bir an önce esnaf, sanatkar, üretici, çiftçi işine baksın. Bizim siyasilerden dilek ve temennimiz budur. Madem hepsi ülkelerini seviyor. Seviyorlarsa önlerine gelen tabloyu da kabul edip, şapkalarını önlerine koysunlar. Bizim kırmızı çizgimiz bu deyip iş yapamayacaklarsa siyaset yapmasınlar, yapacak kişilere devretsinler. Biz anlayışlı, huzur ortamını seven siyasi partileri istiyoruz. Kavga ortamı değil, barış ortamı istiyoruz” dedi.

Belirsizliğin sürmesi halinde bunun sadece İnegöl’de değil, bütün Türkiye’de etkisini göstereceğini belirten Ayhan, “Türkiye’nin zaman kaybetme lüksü yok. Sanayi de herkesin ödemeleri var, herkes kendine göre planlama yapmış. Birçok sanayici üretim alanlarını genişletmeye çalışıyor. Bu insanların hızını ve şevkini kesmemek lazım. Belirsizlik devam eder ve taşlar yerine oturmazsa sanayide dökülen çok olur. Üreticilerimize hep moral vermek istiyorum. Ama gözüken bir tablo da budur. İnşallah bir an önce hükümet kurulur ve belirsizlik ortadan kalkar. Bu kara tabloyu da inşallah görmeyiz” şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X