Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, geçen yıl 5 milyon 950 bin ton olan mısır üretiminin, bu yıl 6 milyon 300 bin tona ulaşacağını belirtti.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, mısır üretiminde önde gelen ülkelerin ABD, Çin, Brezilya, Ukrayna ve Arjantin olduğunu kaydederek, dünyada geçen yıl 1 milyar 6 milyon 244 bin ton olarak gerçekleşen mısır üretiminin bu yıl yüzde 2 düşerek ağustos ayı itibarıyla 985 milyon 609 bin ton olmasını beklediklerini aktardı.
Küresel mısır üretiminde Türkiye’nin yüzde 0,6’lık bir paya sahip olduğunu bildiren Bayraktar, “Bu yıl TÜİK rakamlarına göre ülkemizin mısır üretiminde, geçtiğimiz yıla göre yüzde 5,8 artış beklenmektedir. Geçtiğimiz yıl 5 milyon 950 bin ton olan üretimin, bu yıl 6 milyon 300 bin tona ulaşması öngörülmektedir” ifadelerini kullandı.
Bayraktar, son 11 yılda ekim alanlarında yaklaşık yüzde 20 genişleme görülürken, verim miktarlarında yaklaşık yüzde 65 artış olduğunu vurgulayarak, “Son yıllarda ikinci ürün yetiştiriciliğinin artmasıyla birlikte ekolojik olarak ikinci ürün yetiştiriciliğine uygun olan Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Ege Bölgelerimizde mısır üretimi de artmıştır. Özellikle GAP’ın sulanabilir tarım alanlarını artırmasıyla birlikte Güneydoğu Anadolu Bölgesi mısır üretiminde büyük bir potansiyele sahip olmuştur” değerlendirmesinde bulundu.
Çiftçinin gözü TMO’da
Mısır tüketiminin de hızlı artmasıyla ülkedeki mısır üretiminde halen yaklaşık yüzde 14 açık bulunduğunu kaydeden Bayraktar, şöyle devam etti:
“Bu açığın giderilmesi için, ülkemizin mısır üretimi için var olan potansiyeli iyi değerlendirilmelidir. Üretimde önde gelen illerimiz sırasıyla Adana, Şanlıurfa, Mardin, Konya, Manisa, Osmaniye ve Sakarya’dır. Ülkemiz mısır üretiminin yüzde 60,6’sı bu illerimiz tarafından gerçekleştirilmektedir. İlk olarak Akdeniz Bölgesi’nde başlayan hasat, önümüzdeki günlerde diğer bölgelerimizde de yoğunlaşacaktır.
Bu yılki yüksek mısır rekoltesi ve fazla olmayan üretim açığı sayesinde ithalata çok fazla gerek duyulmayacaktır. Bu da ülkemiz ihtiyacının daha çok yerli üretimle karşılanması anlamına gelmektedir. Nitekim yüzde 22 olan üretim açığı yüzde 14’lere gerilemiştir. Bu yıl artan üretimle bu oranın daha da aşağı düşmesi beklenmektedir. Ülkemizde ilk mısır hasadının yapıldığı Doğu Akdeniz ve Çukurova’da iklim şartlarının sıcak gitmesi hasadı erkene almıştır. Hasadın da erken başlamasıyla çiftçimizin gözü Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) çevrilmiştir. Hasat edilen ürünlerin beklemesi halinde üründe yaşanacak kalite kayıpları üreticilerimizi mağdur edecektir. Mısır alım fiyatlarının TMO tarafından bir an önce açıklanmasını ve alımlara bir an önce başlamasını bekliyoruz.”