Mısır ıslahı için 25 milyon lira harcadılar

MAY Tohum Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hamdi Çiftçiler, son 15 yılda 25 milyon lira harcayarak yaptıkları Ar-Ge çalışmasıyla 5 rekabetçi mısır çeşidini ıslah etiklerini söyledi.

Mısır ıslahı için 25 milyon lira harcadılar

Bursa merkezli bir firma olmalarına rağmen en iyi rekoltenin alındığı Adana’yla birlikte 4 farklı yerde Ar-Ge merkezi kurduklarını belirten Çiftçiler, ayçiçeği tohumlarında toplam markalı satışlarda da dünyada ilk 10’un içinde yer aldıklarını açıkladı. Çiftçiler, “Türkiye’nin 6 farklı bölgesinde üretim yapıyoruz. Yıllık ortalama 110 bin dekar gibi bir alanda sertifikalı tohumluk üretiyoruz. Sürekli yeni çeşitler geliştirerek çiftçinin verimini arttırması için çalışma sürdürüyoruz. 5 rekabetçi çeşit, 15 yıllık bir çalışmayla şu ana kadar 25 milyon lira yatırım yaptık” dedi.

AR-GE YOKSA KENDİNİZE BAŞKA İŞ ARAYIN

Türkiye’de Ar-Ge çalışması yapmayan firmaların kendine başka iş araması gerektiğini belirten Çiftçiler, şöyle konuştu:

“Türkiye uluslararası pazarlar için yeni çeşitlerin araştırılması geliştirilmesi konusunda önemli. Bizim sektörümüzde yani pek çok sektörde olduğu gibi, ‘ben farklı bir ülkeye giderim, o ülkede Ar-Ge yapan bir firma var. Onun ürünlerini bulurum getiririm, Türkiye’de bunları satarım para kazanırım’ dönemi yaklaşık bundan 10 sene önce bizim sektörümüzde kapandı. Eğer kendi AR-GE sisteminiz yoksa bu işi biran önce bırakıp kendinize başka bir iş aramanız gerekiyor. Biz bu yüzden Ar-Ge çalışmasına önem veriyor ve çalışmalarımızı genişleterek devam ediyoruz.”

TOHUM TEKNOLOJİSİ DE SATIYORUZ

Ar-Ge çalışmalarına başladıktan sonra tohum teknolojisi de satmaya başladıklarını belirten Çiftçiler şöyle devam etti:

“Biz de kendi tohumumuzu, tecrübemize güvenerek bundan yaklaşık 16-17 yıl önce ilk Ar-Ge çalışmalarımıza başladık. Şu anda Ar-Ge merkezlerimizde 35 çalışanımız var. Bursa, Yenişehir, Adana ve Trakya’da dört Ar-Ge merkezimiz var. Yıllık bütçemiz yaklaşık 6 milyon. Ciromuz arttıkça, Ar-Ge çalışmalarına ayırdığımız fonlarımızı da büyütmeye gayret ediyoruz. Dediğimiz gibi rekabet edeceğimiz pazarlarda öncelikle piyasaya rakiplere ayak uydurmak için bu konuda çok ciddi bir alt yapıya sahip olmamız lazım. Biz firma olarak sadece tohum satmıyoruz, tohum teknolojisi de satıyoruz. Türkiye’de, Rusya ve Ukrayna da kendi geliştirdiğimiz ürünlere ait çeşitleri lisans haklarını satıp ülkemize lisans geliri de sağlayan bir şirketiz. Bu konudaki çalışmalarımız her yıl artarak sürüyor. Ürün odaklı gelişme projemiz, Türkiye’de ve aynı anda uluslararası piyasadayız.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X