Dörtçelik Çocuk Hastanesi’nde beyin ölümü gerçekleşen Mira’nın annesi Safiye ve babası Hüseyin Polat, hayatlarındaki en acı kararı vererek kızlarının iki böbreğini ve karaciğerini bağışladı.
Mira’dan alınan böbrekler, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’ne getirildi. Karaciğer ise bir çocuğa nakledilmek üzere ambulans uçakla Ankara’ya gönderildi.
Böbrekleri UÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde iki hastaya nakletmeyi planlayan doktorlar, 4 yıldır yaşamını diyalize bağlı sürdüren Tuana Topuz’un sağlık durumunu göz önünde bulundurarak böbreklerin ikisini de Tuana’ya aktarmak için hazırlık yaptı.
Tuana, yaklaşık 4 saat süren operasyonun ardından sağlığına kavuştu.
“Çocuk organ nakilleri zor”
Ameliyatı gerçekleştiren UÜ Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Böbrek Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Vuruşkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, operasyonun çok başarılı geçtiğini söyledi.
Nakil işleminin 22 aylık bir çocuktan olmasının operasyonu daha önemli kıldığını vurgulayan Vuruşkan, şöyle konuştu:
“İki böbreği aynı hastaya takmayı uygun gördük. Teknik olarak biraz zor olmakla birlikte sonuçları itibarıyla çok güzel oldu. Rahmetli küçüğün böbrekleri, çok güzel bir şekilde işe yaradı. Genelde bir yaşın üzerinde hastamız çok yok. Zorluk açısından çocuk organ nakilleri teknik olarak tabii biraz daha zor. Damarlar daha ince, daha kısa ama yumuşak, daha taze bir dokuyla uğraşıyorsunuz, bu da bir avantaj oluyor. Sonuç olarak böbrekler, bir çocuğumuzu yaşama bağladı.”
Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Kaygısız ise donörün yaşının küçük olmasından dolayı böbreklerinin de küçük olduğunu belirtti.
Bundan dolayı ilgili konseyin, iki böbreğin tek hastaya takılmasını kararlaştırdığını aktaran Kaygısız, “Biz de o yönde böbrekleri naklederek Tuana’yı sağlığına kavuşturduk. Hastamız idrara da çıktı. Genel sağlık durumu iyi. Tüm ailelerimizi organ bağışlamaya davet ediyorum. Özellikle kadavradan nakiller önemli. Organlar, toprakta çürümektense bir insana yaşam veriyor” ifadelerini kullandı.
“Bu hemen hemen bir ilk”
Çocuk Nefroloji ve Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Dönmez da Tuana Topuz’un sağlık durumunu 4 senedir takip ettiklerini ifade etti.
Tuana için ailesinden uyum sağlanamadığından dışarıdan organ beklendiğini dile getiren Dönmez, şunları söyledi:
“22 aylık Mira Polat’ın böbreği, Tuana’ya tam uyum sağladı. Tuana, diyalize de giriyordu. Evinde takip ettiğimiz bir hastaydı. İki böbrek de başarılı bir şekilde nakledildi. Naklin özelliği, her ikisinin de çocuk olması ve iki böbreğin de bir hastaya takılmasıdır. Bu hemen hemen bir ilk. Her iki böbrek de iyi bir şekilde çalışıyor.”
Dönmez, binlerce hasta çocuğun iyileşmek için organ beklediğine işaret ederek bağış konusunda daha duyarlı olunması gerektiğini kaydetti.