Meral Akşener, Koray Aydın ve Sinan Oğan, olağanüstü kongre için topladıkları 543 imzayı, avukatlar aracılığıyla genel merkez yazı işleri müdürlüğüne 15 Ocak’ta teslim etmiş, imzaları teslim almayacağı iddia edilen genel merkez, muhalif delegelerin isimlerini öğrenebilmek için imzaları kabul etmiş ve inceleme başlatmıştı.
MHP Genel Merkezi’nde, imza veren delegelerin isimleri ve imzaları üzerindeki inceleme tamamlandı. Bazı isimlerin parti üyesi olmadığı, dolasıyla imza veremeyeceği belirlendi ancak bu kişiler açıklanmadı. Muhaliflerin mahkemeye başvurması halinde söz konusu isimlerin mahkemeye sunulması kararlaştırıldı.
Kocaeli’de geçirdiği operasyonun ardından Ankara’ya dönen Genel Başkan Devlet Bahçeli, kurmayları ile bir araya geldi ve son durum hakkında brifing aldı. MHP üst yönetimi, muhaliflere yazılı bir yanıt vermeyi kararlaştırdı ancak yanıtın ne zaman verileceği açıklanmadı.
Takvime ilişkin tartışmalar
Muhaliflerin, genel merkeze, olağanüstü kongre talebine yönelik karar için verdikleri 15 günlük süre 29 Ocak’ta dolacak. Muhaliflere göre olağanüstü kongrenin, yeterli imzaların tesliminden itibaren en geç 30 gün içinde toplanması gerekiyor.
Muhalif kanat, genel merkez olumsuz bir açıklama yapar veya ilk 15 gün içinde hiçbir açıklama yapmazsa talebin reddedilmiş sayılacağını ve bir aylık sürenin dolmasını beklemeden Sulh Hukuk Hakimliğine başvurmanın mümkün olduğunu belirtiyor.
Öte yandan Siyasi Partiler Kanunu’nda açık bir düzenleme olmadığından bu konuda Dernekler Yönetmeliği’nin esas alınması gerektiği yönünde görüşler de bulunuyor. Yönetmeliğin 13. maddesinin “b” fıkrasında, “Genel kurul toplantıları, yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine otuz gün içinde olağanüstü toplanır” hükmü bulunuyor. Bu düzenlemenin esas alınması halinde muhaliflerin mahkemeye gitmek için şubat ayının ortasına kadar beklemesi gerekiyor.
Bu yönde bir başvuru halinde mahkeme, dava dilekçesini 15 gün içerisinde yanıt verilmek üzere parti genel merkezine gönderecek. Bu süre sonunda mahkemeye başvuran delegelerden seçilecek 3 kişi, “çağrı heyeti” olarak görevlendirilerek olağanüstü kongre toplanması için gerekli düzenlemeleri yapmakla yetkili olacak.
Muhalifler, delege imzaları ile ilgili sıkıntı yaşanmaz veya öngörülen sürede bir değişiklik olmazsa en geç mart ayında tüzük değişikliği yapılabilmesi için olağanüstü kongreye gidilebileceğini düşünüyor. MHP tüzüğüne göre olağanüstü kongrelerde genel başkanlık seçimi yapılamıyor. Muhalifler aynı kongrede hem tüzük değişikliğini hem de “genel başkanlık seçimi” maddesini delegelerin onayına sunmayı planlıyor.