SEYİT GÜNDOĞAN
Önümüzdeki eğitim-öğretim yılından itibaren Bursa’daki 88 meslek lisesinden 29’unda değişiklik yapılacak. 25 okulda 16 alan kapatılırken, 4 okuldaki 4 alan başka okullara taşınacak, 12 okula ise 10 yeni alan açılacak.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü, sanayi kenti olan Bursa’da meslek okullarının niteliğini arttırmak ve sektörün ihtiyacına tam cevap verebilecek hale getirmek için kolları sıvadı. Bu kapsamda; il genelinde 88 meslek lisesinde 29’unda taşlar yerinden oynayacak.
Önümüzdeki eğitim-öğretim yılından itibaren 25 okulda 16 alan kapatılırken, 4 okuldaki 4 alan başka okullara taşınacak, 12 okula ise toplam 10 yeni alan açılacak. Proje kapsamında okullardaki alan kapatma, yeni alan açma ve alan değiştirme progamları ihtiyaca göre devam edecek, değişiklikler peyder pey gerçekleştirilecek. Bu projeyle; öğrencilerin meslek liselerinde istedikleri alanı daha bilinçli bir şekilde tercih edebilmeleri ve mezun olduktan sonra eğitim gördükleri alanlarda iş bulma imkanına sahip olmaları hedeflenirken, işletmelerin de yetişmiş ve eğitimli eleman bulma oranı oldukça artacak. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, ‘Mesleki ve Teknik Eğitim’de Bursa Modeli’ adını verdiği ve üzerinde 2 yıl çalıştığı proje, İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu’ndan onay alırken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayını bekliyor.
MESLEK LİSELERİ SANAYİ İLE ENTEGRE EDİLECEK
Sektörün yoğun olduğu bölgelerde bulunan mesleki ve teknik liselerdeki alanların bir kısmının da sektörle uyumlu olmadığını dikkate alan ve bunun için hazırlanan eylem planına göre; meslek liselerinin sanayiye entegre edilmesi planlanıyor. Bazı alanlarda, işletmelerde meslek eğitimi veya staj yapacak öğrenci sayısını karşılayacak miktarda ve istenen niteliklerde iş yeri bulunmadığı gerçeği baz alınarak geniş kapsamlı bir sektör analizi yapıldı. Sektörün nitelikli işgücü talebi başta olmak üzere, okul-sanayi işbirliğinin daha çok güçlendirilmesine duyulan ihtiyaç ve sektör ile okullar/mezunlar arasındaki arz talep dengesizliği gibi mesleki eğitimde yaşanan sorunlar ve yapılması gerekenler bütün detaylar; akademisyen, sektör temsilcileri ve velilerle birlikte masaya yatırıldı ve enine boyuna en ince ayrıntısına kadar tartışıldı.
DEĞİŞECEK ALANLAR VE OKULLAR
Buna göre okullarda kapatılacak alanlar şu şekilde belirlendi:
Bilişim Teknolojileri Alanı; Osmangazi’de Hamitler TOKİ MTAL (Mesleki Teknik Anadolu Lisesi), Ergin Ağaç MTAL, Fatih MTAL ATP (Anadolu Teknik Programı), Gemlik MTAL, İnegöl Dörtçelik MTAL’de ATP, Karacabey İMKB, Mustafakemalpaşa Nilüfer Hatun, Nilüfer’de Görükle MTAL, Nur Hayati Kurtcan MTAL, İslam Uyar MTAL ile Mehmet Kemal Coşkunöz MTAL AMP (Anadou Meslek Programı)’de Veri Tabanı Programcılığı, Yenişehir MTAL. Çocuk Gelişimi Alanı; İnegöl MTAL. Elektrik-Elekronik Alanı; Osmangazi’de Şehit Ömer Halisdemir MTAL, Gürsu’da Ticaret ve Sanayi Odası MTAL (Alanın sadece Büro Makinaları Teknik Servis, Ev Aletleri Teknik Servis, Güvenlik Sistemleri Dalları). Ensdüstriyel Otomasyon Alanı; Orhangazi MTAL. Gıda Teknolojisi Alanı; İznik MTAL. İnşaat alanı; Büyükorhan ÇPL. Konaklama ve Seyahat Alanı; Necatibey MTAL. Pazarlama ve Parakende Alanı; Hamitler Toki MTAL. Tesisat Teknolojisi Alanı; Büyükorhan ÇPAL ve Karacabey MTAL.
Karşılıklı alan değiştiren okullar:
Gürsu Ticaret ve Sanayi Odası MTAL’den Bilişim Teknolojileri Alanı’nın donatım, öğretmen ve öğrencileri ile Zuhal Dörtçelik Şenipek MTAL’e, Zuhal Dörtçelik Şenipek MTAL’de bulunan Elektrik-Elekronik Teknolojisi Alanı’nın öğrenci, öğretmen ve donatımları ile Gürsu Ticaret ve Sanayi Odası MTAL’e taşınacak. Yenişehir MTAL’deki Elektrik Alanı da yine Yenişehir’de bulunan Osmangazi MTAL’e, Yenişehir MTAL’deki Bilişim Teknolojileri Alanı’nın da İlhan Oğuz MTAL’e taşınmasına karar verildi.
Yeni açılacak bölümler ise şöyle:
Gürsu Zuhal Dörtçelik MTAL’deki Bilişim Teknolojileri Alanı’nda mevcut açık olan dallara ilave olarak Bilgisayar Teknik Servisi Dalları açılacak. Nilüfer’deki Mehmet Kemal Coşkunöz MTAL Anadolu Meslek Programı’na Bilişim Teknolojileri Alanı’na Web Programcılığı Dalı açılacak. Gürsu Ticaret ve Sanayi Odası MTAL’e Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanı Mekatronik ve Endüstriyel Kontrol Dalları ile açılacak. Karacabey MTAL’e Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanı Mekatronik ve Endüstriyel Kontrol Dalları ile açılacak. İnegöl’deki Hacı Sevim Yıldız-2′ MTAL’ ve Karacabey İMKB MTAL’e Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Alanı açılacak. Osmangazi’deki Şaypa Ayşe Şaylı MTAL’e Kimya Teknolojisi Alanı açılacak. Yıldırım’deki Has Asansör MTAL’e 1 AMP şubesi olacak şekilde Makine Teknolojileri Alanı, Karacabey MTAL’e Palstik Teknolojisi Alanı, Kestel’deki Bursa Çimento MTL’e Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programlarında İngilizce yabancı dilinde, karma eğitim şekliyle 1’er şube Tekstil Teknolojisi Alanı açılacak. Tekstil Teknolojisi alanının altında her iki programda da Tekstil Boyacılığı, Tekstil Baskı ve Desenciliği, Tekstil Bitim işlemleri (Apre), Tekstil Laborantlığı dalları açılacak. Karacabey Sadık Yılmaz MTAL’e Ulaşım Hizmetleri Alanı açılacak.