Sarıkaya yaptığı açıklamada, “otomotiv ve tekstilin kalbi” konumundaki Bursa’da sanayinin güçlü olmasının meslek liselerine ilgiyi artırdığını anlattı. Bunda üniversiteye girişte katsayı uygulamasının kaldırılmasının ciddi anlamda etkili olduğunu belirten Sarıkaya, ildeki meslek liselerinde okullaşma oranının giderek yükseldiğini dile getirdi.
Bursa’da 100’ün üzerinde meslek lisesi bulunduğunu aktaran Sarıkaya, şöyle devam etti:
“Bunun dışında 17 özel eğitim meslek lisemiz var. Toplamda 90 binin üzerinde öğrencimiz bulunuyor. Meslek liselerinde okullaşma oranı payı Bursa’da yüzde 65’i buldu. Bu oran, Türkiye ve OECD ortalamalarının çok üzerinde. Bursa meslek liselerindeki okullaşma oranı açısından farkı giderek açıyor. Bu çerçevede, meslek liseleriyle ilgili özel çalışmalar yürütüyoruz. Örneğin, plastik sanayide ciddi anlamda kalifiye elamana ihtiyaç duyulurken okullarımızın bu bölümlerine öğrenci ilgisi az. Dengeyi iyi kurarsak öğrencilerimizin işsizlikle ilgili sorunu kalmaz. Bunu alan araştırmaları şeklinde yürütüyoruz. İlk raporlar gelmeye başladı. Elde ettiğimiz ilk sonuçlardan biri şu, organize sanayi bölgesi içindeki meslek liseleri, çevresindeki mesleklere dönük alanları barındırmıyor.”
– “Tekstilde işletme başına 0,6 öğrenci düşüyor”
Sarıkaya, Bursa’nın geleceğiyle ilgili hangi sektörlerin gelişeceğine dair bir analiz de yapıldığına değindi.
Bu analize göre, turizm, sağlık turizmi, tekstil, otomotiv sektörlerinin gelişmesinin öngörüldüğü bilgisini veren Sarıkaya, “Biz de meslek liselerinde bu alanlarla ilgili kayma yapıyoruz. Sağlık turizminde hangi alanlar var, hangi bölgede hangi alanı açmamız gerekir, bunlara yönelik çalışmalar yapıyoruz. Sektör dağılımlarına göre kaç öğrenci düşüyor, buna bakıyoruz. Örneğin Bursa’nın en iyi olduğu sektör tekstildir. Tekstile yönelik yüzlerce uluslararası nitelikte firmalar var ancak meslek liselerimize baktığımız zaman, tekstil alanında her işletmeye 0,6 öğrenci düştüğünü gördük” diye konuştu.
Veli Sarıkaya, geleceğe yönelik mesleklerle ilgili analizler yaptıklarını kaydetti.
“Symbioz”un, yeni öğrendikleri terimlerden biri olduğuna işaret eden Sarıkaya, “Dönüşümle ilgili bu alanda yatırım yapmak isteyecek bir sürü işletme kuruluyor ama eleman yok. Meslek liselerinde bu alanlarla ilgili de çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Meslek liseleriyle ilgili çalışmalar kapsamında veri tabanı oluşturduklarını bildiren Sarıkaya, daha sonra bu verilerin analizlerini yapacaklarını ve bunlara dönük projeler geliştireceklerini dile getirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne göre, Türkiye’de yüzde 27 seviyesine düşen mesleki ve teknik eğitim öğrenci oranı, katsayının kaldırılmasının ardından 2009’dan bu yana kademeli olarak artıp geçen eğitim öğretim yılında yüzde 54’e ulaştı. Böylece Türkiye, mesleki ve teknik eğitimde okullaşma oranında, yüzde 46 olan OECD ortalamasının üzerine çıktı.