Tokyo’da liberal Asahi gazetesinin düzenlediği toplantıda konuşan Angela Merkel, Almanya’nın 2. Dünya Savaşı sırasında uyguladığı zulümlerle dürüstlükle yüzleşme çabaları sayesinde, uluslararası kamuoyunda yeniden saygın bir yer edinebildiğini belirtti.
Merkel, savaşın dehşetine ve Yahudi Soykırımı’na rağmen Almanya’nın uluslararası topluluğa geri alınmasında komşularının gösterdiği cömertliği minnetle karşıladıklarını söyledi. “Komşularımızın bu cömert davranışları olmasaydı bu mümkün olamazdı. Bununla birlikte Almanya da, tarihiyle, açık ve dürüstçe yüzleşmeye hazırdı.” dedi.
Ancak Merkel, Japonya’ya bu konuda belli bir tavsiyede bulunamayacağını, zira “gereken derslerin ancak o ülkenin halkı tarafından çıkarılabileceğini” söyledi.
Bu yılın sonlarında Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin, 2. Dünya Savaşı’nın sona erişinin 70. yıl dönümü dolayısıyla bir konuşma yapması bekleniyor.
Associated Press ajansı, “revizyonist şahin” olarak tanımlanan Başbakanın, Japonya’nın geçmişte Asya’da izlediği saldırgan politikalarına ilişkin 1995 tarihinde yaptığı özrü yumuşatacağı söylentisinin dolaştığını bildiriyor.
2. Dünya Savaşı öncesi ve sırasında Japonya’nın hedefi olan Çin ve Güney Kore’nin Tokyo ile son yıllardaki ilişkileri, tarihsel ve toprak egemenliği ile ilgili sorunlar yüzünden kötüleşti.
AP ajansı, Abe yönetimi altında, Japonya’nın, savaş yıllarındaki zulümlerini örtbas etme çabalarını artırdığını bildiriyor.