Meclis’te yeni dönem haftaya başlıyor

YSK’nın seçimin kesin sonuçlarını açıklamasının ardından 26. Dönem parlamentosuna ilişkin takvim işlemeye başladı. TBMM Genel Kurulu, 17 Kasım Salı günü toplanacak ve milletvekilleri yemin edecek.

Meclis’te yeni dönem haftaya başlıyor

Yüksek Seçim Kurulunun 1 Kasım Milletvekili Genel Seçiminin kesin sonuçlarını açıklamasının ardından 26. Dönem Parlamentosu ile ilgili takvim işlemeye başladı.

TBMM Genel Kurulu, milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının YSK tarafından TRT kanallarında ilanını takip eden 5’inci gün saat 15.00’te çağrısız toplanıyor. Buna göre TBMM Genel Kurulu, 17 Kasım Salı günü toplanacak. En yaşlı üye sıfatıyla 77 yaşındaki CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Geçici Meclis Başkanı olacak. Geçici Başkan Baykal’a, en genç 6 milletvekili, katip üye olarak eşlik edecek. Meclis’in yeni döneminde en genç milletvekilleri HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk, HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan, AK Parti Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik, CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan ve HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran olacak.

Yemin töreninin yapılacağı gün, katılması halince Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Meclis’in ikinci en yaşlı üyesi AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman eşlik edecek.

Geçici Başkanlık Divanı, TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı seçimine kadar görev yapacak.

26. Dönem Parlamentosu 1. Yasama Yılı, yemin töreninin yapılacağı 17 Kasım’da başlamış olacak.

Geçici Meclis Başkanı Baykal’dan başlamak üzere milletvekilleri, kürsüden yemin edecek. Milletvekilleri, Anayasa’da yer alan “Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyet’e ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa’ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim” şeklindeki yemini ederek görevlerine başlayacak.

Meclis’in yeminden sonraki ilk işi yeni başkanını seçmek olacak

Yemin töreninin ardından, 26. Dönem Parlamentosu’nun ilk işi Meclis Başkanı’nı seçmek olacak. Meclis’in 27. Başkanı için de takvim, 17 Kasım Salı gününden itibaren işlemeye başlayacak.

Meclis’in toplandığı ilk birleşimde, TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları alınacak. Milletvekillerinin yemin etmesinden itibaren ilk 5 gün içinde TBMM Başkanı için adaylık başvuruları yapılacak, ikinci 5 günlük sürede de seçimler gerçekleştirilecek. Buna göre, TBMM Başkanı için adaylık başvuruları, 21 Kasım Cumartesi saat 24.00’e kadar yapılacak. Seçim turları, 22 Kasım Pazar günü ya da grupların anlaşması halinde 23 Kasım Pazartesi günü gerçekleştirilebilecek.

Meclis Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisi (367), üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilecek.

TBMM Başkanlık Divanı

TBMM Başkanı seçiminin ardından Başkanlık Divanı şekillenecek. Başkanlık Divanının kaç kişiden oluşacağı, Meclis Başkanı seçiminin ardından toplanacak TBMM Danışma Kurulunda belirlenecek. Başkanlık Divanı için siyasi partiler, temsilleri oranında Başkanlık Divanı üyesi belirleyerek Başkanlığa bildirecek. Partilerin belirlediği bu adaylar, daha sonra Genel Kurulun onayına sunulacak.

TBMM İçtüzüğü uyarınca; Başkanlık Divanı, bir başkan, 4 başkanvekili, 7 katip üye ve 3 idare amiri olmak üzere 15 kişiden oluşuyor. Başkanvekili sayısı 4 kalmak koşuluyla, katip üye ve idare amiri sayısı artırılabiliyor.

Başkanlık Divanı; 23. Dönem’de 17, 24 ve 25. Dönem’de ise 18 kişiden oluştu. 26. Dönem’de Başkanlık Divanı’nın 17 kişiden oluşmasına karar verilmesi durumunda başkan dahil AK Parti’ye 10, CHP’ye 4, HDP’ye 2, MHP’ye ise bir üyelik düşecek. Başkanlık Divanının 18 kişiden oluşması benimsenirse AK Parti’ye 10, CHP’ye 5, HDP’ye 2, MHP’ye ise bir üyelik verilecek. Eğer İçtüzük’teki haliyle Başkanlık Divanı’nın 15 kişiden oluşması istenirse, AK Parti’ye 9, CHP’ye 4, HDP ve MHP’ye ise birer üyelik düşecek.

26. Dönem’de AK Parti’ye iki, CHP ve HDP’ye birer başkanvekilliği düşecek, MHP’nin ise başkanvekili olmayacak.

TBMM Başkanlık Divanının oluşmasının ardından sıra ihtisas komisyonlarına gelecek.

Komisyonların 26 üyeden oluşması benimsenirse AK Parti 15, CHP 6, HDP 3 ve MHP 2 üyeyle temsil edilecek. 40 üyeli TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Anayasa’nın “iktidar grubuna veya gruplarına en az 25 üye verilmek şartıyla” hükmüne göre 25 üyelik AK Parti’ye, 9 üyelik CHP’ye, 4 üyelik HDP’ye ve 2 üyelik ise MHP’ye verilecek. Komisyonların 25 üyeden oluşması benimsenmişti. Bu durumda AK Parti’ye düşen üyelik 14 olacak.

Başkanlık Divanı ve komisyonların oluşmasıyla Meclis’teki yasama çalışmaları da başlayacak.

Yeni hükümet

Yeminin ardından yeni hükümet için de süreç işlemeye başlayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeminin hemen ertesinde yeni hükümeti kurmak üzere AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nu görevlendirecek. Anayasa uyarınca, Seçim Hükümeti’nin görev süresi, yeni Meclis toplanıncaya kadar sürüyor. Ancak, 64. Hükümet kuruluncaya kadar Geçici Bakanlar Kurulu görevini sürdürecek.

TBMM Başkanı seçimi ve Başkanlık Divanı’nın oluşumunun ardından 64. Hükümet Programı, Genel Kurul’da okunacak. Programın okunmasından 2 tam gün geçtikten sonra görüşmelere geçilecek, görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra ise güvenoylaması yapılacak.

Yeni hükümetin kurulmasının ardından Meclis’in ilk işi, geçici bütçenin çıkarılması olacak. Geçici bütçe, aralık ayında önce Plan ve Bütçe Komisyonunda, ardından Genel Kurulda görüşülerek kısa sürede yasalaştırılacak. 2016 yılı bütçesi ise yeni yılın ilk aylarında görüşülecek.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X