Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Meclis Başkanlığı seçimi yapılmadan önce hükümet kurma görevi verme düşüncem yok” açıklaması gözleri 28 Haziran’da yapılacak Meclis Başkanlığı seçimlerine çevirdi.
Meclis Genel Kurulu’nda bugün yapılacak yemin töreninin ardından olası koalisyonun ilk işareti, Pazar günü gerçekleştirilecek Meclis Başkanlığı seçiminde görülebilir. Yeniden seçim için geri sayımı başlatan 45 günlük süre de, Meclis Başkanlık Divanı’nın oluşumuyla muhtemelen bu ayın son günlerinde işlemeye başlayacak.
TBMM Başkanlığı için aday olacak isimler bu hafta içerisinde belirlenecek. Başkent kulislerinde, Meclis’te çoğunluğu bulunan AKP’nin, koalisyon hükümeti kurmaya daha yakın olduğu MHP’ye Meclis Başkanlığı için jest yapacağı dillendiriliyor. MHP’de ise TBMM Başkanlığı için kimin aday olacağı yönünde çalışmalar sürüyor. AK Parti’de 5 isim öne çıkarken, MHP’de ibre Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çatı aday olan Ekmeleddin İhsanoğlu’na döndü.
İLK TUR 28 HAZİRAN’DA
TBMM Başkanlığı için daha önce adı geçen Meral Akşener’in ismi Genel Başkan Devlet Bahçeli tarafından çizilirken, şimdi en güçlü aday olarak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çatı aday olan Ekmeleddin İhsanoğlu gösteriliyor.
Bugün yapılacak yemin töreninin ardından 5 gün içinde Meclis Başkanı olmak isteyen vekiller dilekçelerini, TBMM Başkanlık Divanı’na iletecek. Meclis Başkanlığı için ilk tur oylama 28 Haziran’da yapılacak. Oylamalarda milletvekilleri gizli oy ile tercihlerini belirleyecek. Oylamanın seyrine göre diğer turlar, 5 gün içerisinde yapılacak. TBMM’nin 26. başkanının en geç 2 Temmuz’a kadar seçilmesi bekleniyor.
ÜÇÜNCÜ TURDA SEÇİLECEK
TBMM Başkanlığı için her partinin aday çıkarması bekleniyor. İlk iki turda Meclis Başkanlığı seçimi için gerekli üye tam sayısının üçte ikilik çoğunluğu olan 367 sayısına, hiçbir partinin adayının ulaşması beklenmiyor. Salt çoğunluk olan 276 sayısının aranacağı 3. turda yeni Meclis başkanının seçilmesi bekleniyor.
Öne çıkan isimler: AKP’de 5 isim, HDP’de Önder, CHP’de Koç
AK Parti’de Meclis Başkanlığı için Ayşenur Bahçekapılı, Ahmet İyimaya, Numan Kurtulmuş, Nabi Avcı, Mustafa Şentop’un isimleri geçiyor. AKP, kimi aday göstereceğine bu hafta yapacağı toplantılarda belirleyecek.
CHP’de ise Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç’un ismi ön plana çıktı. CHP’de TBMM Başkanlığı için adı geçen adaylar arasında Akif Hamzaçebi, Engin Altay ve Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey de bulunuyor. CHP’de seçimlerin ardından, yemin töreninde TBMM’ye başkanlık edecek olan Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın TBMM Başkanlığı için aday olarak gösterilmesi fikri, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrası değişti.
ÇATI ADAY SÜRPRİZİ
MHP’de ise TBMM başkanlığı için ibre Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çatı aday olarak gösterilen Ekmeleddin İhsanoğlu’na döndü. İhsanoğlu’nun yanı sıra Murat Başesgioğlu, Ruhsar Demirel, Yusuf Halaçoğlu’nun isimleri de TBMM Başkanlığı için geçiyor. MHP lideri Bahçeli, seçim sonrasında adı Meclis başkanlığı için anılan İstanbul Milletvekili Meral Akşener’in aday göstermeyeceklerini ifade etmişti.
OTURUMU BAYKAL YÖNETİYOR, DİLEK ÖCALAN DA DİVANDA
Siyaset 7 Haziran seçimi sonrasında en kritik haftayla birlikte sıcak yaza da giriş yapıyor. En yaşlı üye sıfatıyla Deniz Baykal TBMM Başkanı olarak bugünkü ilk oturumu yönetecek. Abdullah Öcalan’ın yeğeni Dilek Öcalan da en genç milletvekillerinden biri olarak Başkanlık Divanı’nda görev alacak.
Milletvekilleri, bugün saat 15.00’ten itibaren Genel Kurul’da yemin ederek görevlerine başlayacaklar. En yaşlı üye olan CHP Antalya Milletvekili Baykal’ın yemin edip kürsüye oturmasıyla Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in görevi sona erecek. Baykal’a, katip üye olarak en genç altı milletvekili dönüşümlü eşlik edecek. İlk olarak Başkanlık Divanı’na 26 yaşındaki HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer ile 27 yaşındaki Ak Parti Tokat Milletvekili Fatma Gaye Güler’in çıkması bekleniyor. Sonraki oturumlarda 28 yaşındaki HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan da Divan’da görev alacak.
95 YILDA ÖRNEĞİ YOK
Koalisyon görüşmelerinden sonuç alınamazsa Türkiye bir ilki yaşayacak. Cumhurbaşkanı’nın Meclis’i seçime götürdüğü örnek bulunmuyor. Meclis’in açıldığı 23 Nisan 1920’den beri darbeler, ara dönemler oldu, ancak hükümet kurulamadığı için Türkiye’nin yeniden seçime gittiği ve geçici Bakanlar Kurulu’nun kurulduğu bir dönem olmadı