SEYİT GÜNDOĞAN
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından istifası istenen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin durumu, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin dün yapılan Ekim ayı oturumuna damga vurdu. Recep Altepe’nin Bosna Hersek’te olduğu için katılamadığı oturumu Büyükşehir Belediye Meclis Başkan Vekili Atilla Ödünç yönetti. Oturumda, CHP Grup Sözcüsü Erdal Aktuğ’un gündem dışı konuşmasıyla Altepe’nin istifa edip etmeyeceği konusu masaya yatırıldı. İstifa haberleri nedeniyle, Büyükşehir Belediyesi’nde kapıdaki bekçiden, belediye başkanına kadar tüm herkesin moral motivasyonunun sıfır olduğunu kaydeden Aktuğ, bu nedenle hiçbir iş yapılamadığını söyledi.
“MİLLİ İRADEYE İPOTEK KONULUYOR”…
Bu sürecin yanlış yönetildiğini savunan Aktuğ, “15 yıldan beri dillerinden milli irade, demokrasi, halkın özgür iradesi söylemlerini düşürmeyenler, bunları hiçe sayarak, vatandaşların özgür iradesine ipotek koyup seçilmiş belediye başkanlarının istifasını istiyorlar. Bir belediye başkanı istifaya zorlanıyorsa belediye meclis üyeleri, bürokratlar ve çalışanlar da zan altındadır. Benim üyesi olduğum bu mecliste benim belediye başkanımın da istifası isteniyor. Eğer belediye başkanlarının görevi kötüye kullanması, yolsuzluğu ve terör örgütüne üyelikleri yok ise istifasını istemek nedir? Bu, Türkiye siyasetinde bir ilktir. 15 Temmuz’da demokrasiye darbe girişimi olmuştur ama demokrasiye asıl darbe şimdi yapılıyor. Neticesi ağır da olsa bu belediye başkanlarımızın onurlu ve şerefli bir şekilde görevde kalmaları gerekmektedir. Demokrasiye, milli iradeye saygı böyle olur” diye konuştu.
“BU SÜREÇ BİR AN ÖNCE SONUÇLANDIRILMALI”…
MHP Grup Sözcüsü İhsan Bilgili de, normal şartlarda demokrasi gereği seçimle gelenin seçimle gideceğini ama şartların normal olmadığını, Türkiye’nin darbe geçirdiğini kaydetti. Bu sürecin sonucunun bir an önce alınıp Bursa’nın önünün açılması gerektiğini öne süren Bilgili, “Bu şartlar altında görev yapılması zor olacaktır. Bir değişim yaşanacaktır. Yine bu meclisin içinden bir arkadaşımız seçilerek o koltuğa oturacaktır. Yeni seçilen arkadaşımızın da Bursa’yı ortak akıl ile yönetmesini bekliyoruz”
“BU MAKAMLAR KİMSEYE MÜLK DEĞİL”…
AK Parti Grup Sözcüsü Ercan Barutçuoğlu ise, Türkiye’nin son anayasa değişikliğinden sonra yönetim sisteminde ve ülke yönetiminde, halkın iradesini ve halkın beklentilerini önceleyen bir yola girildiğini belirterek, belediyelerde yaşanan bu değişimlerin demokratik teamüller içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Seçilen insanların büyük hizmetler yaptıklarını ancak bir siyasi hareketin içinde olduklarının altını çizen Barutçuoğlu, “AK Parti’de hiçbir siyasi unvan, siyasi makam hiç kimseye mülk değildir. Zamanı geldiğinde başka arkadaşlarımıza bu koltukları devredeceğiz” şeklinde konuştu.
“GEREKLİ DEĞİŞİKLİKLERE PARTİ ÜST KURULLARI KARAR VERİR”…
Büyükşehir Belediye Meclis Başkan Vekili Atilla Ödünç de, Anayasa referandumu ile ülkenin yönetiminde köklü bir değişiklik olduğuna dikkat çekerek, “Cumhurbaşkanı, AK Parti Genel Başkanı olmuş, partinin MYK ve MKYK’sında, Bakanlar Kurulu’nda değişiklikler olmuştur. İl başkanlarımız değişmiştir. AK Parti köklü bir partidir. Halktan gelen tepkileri de süzgeçten geçirip bunları en iyi şekilde vakti zamanında kullanacaktır. Muhalefet sözcülerimizin Büyükşehir Belediye Başkanımız ile ilgili yaptıkları bu tür söylemler kabul edilebilir değildir. Bu meclis, bugüne kadar her zaman başkanımızın yanında olmuştur. Tabi ki burada gereken değişiklikler partimizin üst kurulları tarafından karar verilip uygulanacaktır. Burası meclistir. Burada siyaset dışında, kentin yönetimiyle ilgili kararlar almak durumundayız. Bu konu hakkında söylem yerine bekleyip görmeyi uygun görüyorum” dedi.