Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Önümüzdeki… 14 Mayıs’ta seçmenin mühür vuracağı oy pusulası aslında Türkiye’nin önümüzdeki süreciyle ilgili fikir veriyor.
Çünkü…
Oy pusulasında, tam 26 siyasi parti adı ve logosu yer alıyor.
Bu rakam…
Demokratik katılım açısından elbette çok önemli. Fakat, bu kadar çok ittifak ve bu kadar çok siyasi partiyle çok partili Meclis oluşacağı da bir gerçek.
Nitekim…
Tahminen, 10’dan fazla partinin bu dönem TBMM’de yer alacağı görülüyor. Başka partiden girip kendi partisine döneceklerle 15’i geçebilir.
Dikkat çeken de bu….
Çok partili Meclis’ten karar çıkarmak hiç de kolay olmaz ve siyasi istikrarsızlık ortaya çıkar ki, Bulgaristan son 2 yılda 5 seçim yaparak parçalı Meclis’ten kurtulmaya çalışıyor.
Aslında…
Pek çok kişi oy pusulasındaki partileri inceledikten sonra “nasıl bir yeni dönem olacağı” sorusuna tartışmaya başladılar, ama bu kritik konuya ilk dikkat çeken de Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar oldu.
Çağlar’ın…
Geçen ay Gazete Duvar’dan Can Bursalı’ya verdiği röportajdan, 25 Mart’ta “14 Mayıs yeni yol haritası, 1 yıl sonra yine seçime gidilir” başlığıyla aktardığımız yazı önümüzde.
O yazıda…
Çağlar önce “Hangi taraf kazanırsa kazansın, Türkiye eskisi gibi olmayacak seçimden sonra” diyordu.
Bugün…
“Acaba çok partili Meclis uyumlu çalışır mı?” sorusunu düşündürten gelişmeye de 1 ay öncesinden işaret ediyordu:
“İster Millet İttifakı kazansın, ister Cumhur İttifakı… Atmaları gereken adımları atmazlarsa Türkiye bir yıl sonra bir daha seçime gider.”
Pusulada gördüğümüzü bir ay önceden işaret eden Çağlar’ın sözlerini, dün Ankara siyasetinin deneyimli ismi bir büyüğümüzle konuşurken şunu söyledi:
“AK Parti, bu seçimin ana temasını bu nedenle istikrar olarak belirledi.”
Şunu da ekledi:
“Mart 2024’te yerel seçimler var. 1999’da olduğu gibi yerel seçimlerle yenilenen genel seçimler birlikte yapılabilir.”
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…