Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) okula devam etmeyen, eğitimini yarıda bırakma eğilimi olan veya bunu yapmaya zorlanan kız çocuklarını belirleyecek ve yarıyıl tatilinin sona ermesiyle ev ziyaretleri, okul bilgilendirmeleri ve anketler yoluyla ikna ve destek çalışmaları yürütecek.
MEB’in özellikle 8. sınıftan sonra eğitimlerine devam etme olanağı bulamayan veya bu fırsatları ellerinden alınan kız çocuklarının tekrar okula başlamasının sağlanması amacıyla başlattığı “Kız Çocuklarının Okullulaşma Oranının Artırılması-II (KEP-II) Projesi”, 15 pilot ilde tüm hızıyla devam ediyor.
Bu kapsamda ocak sonu itibarıyla Erzurum, Ağrı, Kars, Iğdır, Bingöl, Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Şırnak, Batman, Van, Muş, Hakkari, Siirt ve Bitlis’te kız çocuklarının okula devamına veya tekrar eğitime kazandırılmasına katkıda bulunacak, başta öğretmenler olmak üzere kamu görevlisi, sivil toplum kuruluşu veya ilgili kurum ve kuruluş mensubu 5 bin 250 kişinin yanı sıra bin 500 il ziyaret ekibi üyesinin eğitimi ve çalıştayı tamamlandı. Proje kapsamında 30 bin kişinin eğitilmesi hedefleniyor.
Aynı proje çerçevesinde ev ziyaretleri, okul bilgilendirmeleri ve anketler yoluyla yaklaşık 17 bin öğrenci ve veliye ulaşılarak okula devamın önündeki engellerin bire bir görüşmelerle kaldırılması planlanıyor.
Yarıyıl tatilinin bitimiyle ikna ve bilgilendirme çalışmalarına hız verecek MEB, okula devam etmeyen, eğitimini bırakma eğiliminde olan veya buna zorlanan kız çocuklarını belirleyerek görüşmeler yürütecek.
KEP II Projesi
Bakanlığın AB ile yürüttüğü ve özellikle kız çocuklarının okula devam oranının artırılmasını öngören KEP I Projesi’nin tamamlanmasının ardından, ikinci aşama olan “KEP II” geçen yılın mart ayında başlatılmıştı.
Bakanlık, KEP II Projesi kapsamında ayrıca 13 pansiyonlu bölge okulunu yenileyerek yatılı öğrenciler için modern ve rahat ortamlar sağladı. Sadece yemekhane ve yatakhanelerin bulunmadığı pansiyonlu okullar, kültür, sanat, spor ve konferans alanlarının yanı sıra tam teşekküllü müzik odaları, spor salonları gibi olanaklarla donatıldı. Bakanlık, tüm kız çocuklarının en azından liseden mezun olana kadar okutulmasını, üniversite veya meslek hayatına devam edebilmeleri için de fırsat sahibi olmalarını hedefliyor.