‘Marmara’nın enginarcısı’ Hasanağa’da yüzler gülüyor

Türkiye’nin önemli enginar üretim merkezlerinden olan Bursa’nın merkez Nilüfer ilçesinin Hasanağa Mahallesi’nde, bu yıl olumlu hava şartları dolayısıyla rekoltede yaşanan artış ve diğer bölgelerde üretimin az olması nedeniyle gelen talep, çiftçileri mutlu

‘Marmara’nın enginarcısı’ Hasanağa’da yüzler gülüyor

Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hasanağa enginarının hem Türkiye hem de dünya çapında ünlü olduğunu söyledi.

Hasanağa’nın yıllardır “Marmara’nın enginarcısı” olarak bilindiğini ifade eden Aybey, İstanbul başta olmak üzere bölgenin enginar ihtiyacının önemli bölümünün bu mahallede üretildiğini anlattı.

Hasanağa’da son yıllarda enginar ekim alanlarının azaldığına dikkati çeken Aybey, şöyle konuştu:

“Bu yıl yaklaşık 800 dönüm civarında alanda enginar üretimi yapılıyor, ama daha önceki yıllara gidersek üretim alanı 4 bin dönüme yakındı. Son yıllarda üreticilerin maliyetlerinin artması para kazanamamaları ve sanayileşmenin fazla olmasından dolayı alanlar daraldı. Şu anda sayılı üreticimiz enginar üretmektedir. Marmara Bölgesi’nde üretimin yüzde 45’ini biz karşılıyoruz. Bursa’da da en çok üretim Hasanağa’da yapılıyor. Dönüm başına 1-1,5 ton verim alınıyor. Günde iki kamyon ürün Hasanağa’dan tüketim yerlerine gidiyor. İstanbul ve Bursa’nın talebini zor karşılıyoruz.”

Hasanağa enginarının kendine has bir lezzeti olduğunu vurgulayan Aybey, hasadın mayısta yoğunlaştığını ve tüketicilerin bu dönemde kışlık tüketim için bol miktarda enginar alıp derin donduruculara koyduğunu söyledi.

“Eski rekoltelere tekrar ulaşılabilmesi adına çaba gösteriyoruz”

Oda olarak enginarda önceki dönemlerde ulaşılan rekoltelerin tekrar yakalanması adına çaba gösterdiklerini dile getiren Aybey, “Bu ürüne ihtiyaç da talep de arttı. Her yerde de yetişen bir şey değil. Bunu alıp 10 kilometre ötede üretirseniz aynı tadı alamazsınız. 30-40 yıl önce buraya gelerek araştırma yapan mühendisler, ‘burada zeytin üretimi yapılmaz buraya en uygun enginardır’ demişler. Biz de bu ürünü en iyi şekilde üretmeye çalışıyoruz.” dedi.

Bu yıl çiftçinin üretimden memnun olduğunu vurgulayan Aybey, “Hava şartlarının iyi olması bölgede rekolteyi artırdı. Diğer üretim bölgelerinde ise beklenen verim alınamadı. Bu, bölgemizdeki ürüne talebi artırdı. ‘Hasanağa enginarını ben dalından yemek istiyorum’ diyenler, Hasanağa’ya gelip köy meydanında üreticinin dalından kopardığı enginarı alabilirler.” diye konuştu.

Karaciğer dostu olan, bazı kanser türlerine karşı hastalara iyi geldiği bilinen enginarın daha çok üretilmesi gerektiğini belirten Aybey, bunun için de ekim alanlarının korunarak desteklenmesini istedi.

Bölgesel üretime desteğin önemli olduğuna dikkati çeken Aybey, hangi bölgede ne üretiliyorsa orada uzun vadede o ürünün planlanmasını istedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X