Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu sanık İbrahim Tokgöz, tutuksuz yargılanan Murat Ergüç, sanık avukatları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı ve sanıkların yakınları katıldı.
Duruşmada savunması alınan İbrahim Tokgöz, Burcu Çağlayan’ın ölümünün üzerinden 3 yıl geçtikten sonra ve iddianame düzenlenmeden önce alınan tanık ifadelerinin görgüye dayalı beyanlar olmadığını, başkalarından duyulan sözler olduğunu savundu. Tokgöz, tanık ifadeleri nedeniyle tutuklu olduğunu öne sürdü.
Avukatı Naim Karakaya ise davaya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının taraf olarak katılma talebinin kanuna uygun olmadığını iddia ederek, bu talebin reddine karar verilmesini istedi. Çağlayan’ın ölümüyle ilgili dosyanın baştan ele alınması gerektiğini savunan Karakaya, tanıkların yeniden dinlenmesi, olay yerinde keşif yapılması, bilirkişi raporu, olayla ilgili görüntü ve fotoğrafların yeniden değerlendirmesini talep ettiklerini kaydetti.
Mahkeme heyeti, sanık avukatı Karakaya’nın dosya ile ilgili taleplerinin reddine karar verdi.
Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi
Cumhuriyet Savcısı Hacı Mehmet Güdül tarafından açıklanan mütalaada, Burcu Çağlayan’ın, İbrahim Tokgöz ile arkadaş olduğu, Tokgöz’ün başka bir kadınla ilişkisinin bulunmasını Çağlayan’ın kıskandığı belirtildi.
Olay gecesi Burcu Çağlayan’ın bir barda İbrahim Tokgöz’ü bir kadınla gördüğü anlatılan mütalaada, Çağlayan ve Tokgöz’ün tartışma çıktığı, çıkan tartışmada Çağlayan’ın Tokgöz’ün başında soda şişesi kırdığı, bunun üzerine sinirlenen Tokgöz’ün Burcu Çağlayan’ı balkondan attığı ifade edildi.
Mütalaada, olayın ardından Tokgöz’ün yakın arkadaşı Murat Ergüç’ü olay yerine çağırdığı ve delillerin ortadan kaldırılmasının ardından kolluk birimlerine haber verildiği kaydedildi.
Mütalaada sanık İbrahim Tokgöz hakkında, Çağlayan’ı “kasten öldürdüğü” iddiasıyla, tutuksuz yargılanan Murat Ergüç’ün de “suçuna iştirak” suçundan “ağırlaştırılmış müebbet hapis” ile cezalandırılması istendi.
“Yargılamadan kaçmadım”
İbrahim Tokgöz, esas hakkındaki savunmasında mütalaayı kabul etmeyerek beraatını istedi.
Çağlayan ile olay gecesi sürekli tartıştıklarının gündeme getirildiğine işaret eden Tokgöz, şöyle konuştu:
“Ben Burcu ile tartışmış olsam, bana ‘Aşkım’ diye saat 04.33’de niye mesaj atsın, niye benim telefonumla benim yanımda konuşsun? Ayrıca dosyaya şimdi sunduğum, olaydan hemen sonra çekilen fotoğrafta benim Burcu’yu attığım iddia edilen balkondaki masanın düzenli hali, bir kibrit kutusunun dahi yerinden kıpırdamamış olması, Burcu ile aramızda hiçbir problemin olmadığını göstermektedir. Ayrıca soda şişesi ile yaralanmamın Burcu ile olan tartışmamızda yapıldığı iddiası ile ilgili, Burcu’nun üzerinde bana ait kan izinin çıkmamış olmasını da dikkatlerinize sunuyorum. İddianameyi okuduğumda, olmayan şeylerin yazıldığını görünce delillerin toplanması ve suçsuz olduğumun ortaya çıkmasını bekledim. Kesinlikle yargılamadan kaçmadım, avukatlarım çok kez mahkemeye gelerek, savunma yapmak istediğimi beyan etmişlerdir. Sanki yargılamadan kaçıyor görüntüsü yaratılmasından rahatsızım.”
Tokgöz’ün avukatı ve ağabeyi Muhammet Tokgöz de yargılama sürecinde müvekkiline yönelik aleyhte bir delil elde edilemediğini öne sürdü.
Müvekkilinin mahkemeden kaçma gibi bir durumunun olmadığını ileri süren Tokgöz, “Müvekkilim aynı zamanda kardeşimdir. Yargılama sürecinde sürekli olarak kendisini mahkemede hazır etmek istedik, mahkemeden tutuklanmama garantisi istedik. Bu hüküm usulde yer almaktadır, ancak taleplerimiz reddedildi. Hiçbir zaman sanığın yargılamadan kaçma gibi bir düşüncesi olmamıştır.” dedi.
Mahkemeye heyeti, sanık İbrahim Tokgöz’ün savunmasının alınmış olması, dosyada delillerin toplanmış olması, tutuklama ile hedeflenen gayenin gerçekleşmiş olması, bu aşamadan sonra adli kontrol tedbirlerinin yeterli olacağı gerekçesiyle yurtdışı yasağı uygulanmak üzere sanığın tahliyesine karar verdi.
Bir deri mağazasında mankenlik yapan 22 yaşındaki Burcu Çağlayan, Fener Mahallesi’nde 2010 yılı temmuz ayında, İbrahim Tokgöz’ün 5’inci kattaki evinin balkonundan düşerek yaşamını yitirmişti. Savcının 4 yıl süren araştırması sonunda Tokgöz hakkında “kasten öldürme”, arkadaşı Murat Ergüç hakkında ise “kasten öldürmeye yardım etme” suçlamasıyla ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.