Şimşek, Organize Suçların Yol Açtığı Mali, Ekonomik ve Sosyal Etkilerin Tespiti ve Analizi Sempozyumu’nun açılışında yaptığı konuşmada, suç gelirleri ve terörün finansmanı konusuna girince karşılarına finans kuruluşlarının, kargo şirketlerinin, online bahis ve kumar etkinliklerinin çıktığını vurguladı.
Bu aktörler nezdinde şüpheli işlem bildirimi noktasında çok etkin denetim yaptıklarını anlatan Şimşek, ”Gerek finans sektöründe gerekse diğer sektörlerdeki aktörlerin performanslarını yakından izlediklerini ifade etti.
ÇALIŞMALAR SONUÇ VERDİ
Bu konudaki çalışmaların sonuç verdiğinin altını çizen Şimşek, ”Yakın dönemde finans kuruluşları nezdinde yaptığımız denetimler sonucunda bulunan eksikliklerin hızlı bir şekilde giderilmesi yoluna gidildi. Bu hafta itibariyle eksiklerinin tespit ettiğimiz kuruluşlar, bunları giderme noktasında gerekli adımları atmaya başladılar. Uyum noktasında da bütün aktörlerin, hızlı bir şekilde ilerleme kaydettiğini açık bir şekilde söyleyebilirim” diye konuştu.
ÜÇ BANKA GEREĞİNİ YAPTI
Toplantının ardından gazetecilerin ‘finansal kuruluşların’ bankaları kapsayıp kapsamadığına ilişkin sorusunu da yanıtlayan Şimşek, finans kuruluşlar derken bankaları da kastettiğini söyledi. Yaklaşık 15-20 gün önce 3 bankayı uyardıklarını anımsatan Şimşek, ”MASAK’a şüpheli işlem bildiriminde artık bir sorun kalmadı. Bu konuda uyarılarımızı dikkate alan bankalara teşekkür ediyorum” dedi.
TERÖR 1 TRİLYON DOLARI HEBA ETTİ
-Suç örgütlerinin parasal kaynaklarını yok etmemiz lazım.
-Sadece hürriyeti bağlayıcı cezalarla sonuç almak mümkün değil.
-Terörle mücadele 1 trilyon dolara yakın kaynağını heba etmiştir.
-Organize suçların mali büyüklüğü ülke bütçelerinden daha fazla.