Habertürk’ten Bülent Aydemir’in haberine göre, Güneydoğu’da 12 ilçede tamamlanan operasyonların ardından hayata geçirilecek restorasyon, imar ve rehabilitasyon amaçlı 82 maddelik Terörle Mücadele Eylem Planı’nda çarpıcı düzenlemeler yer alıyor. Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı koordinasyonunda yürütülen ve tüm bakanlıklar ile ilgili kurumların yer aldığı planda, idari ve yapısal önlemlerin yanı sıra ekonomik ve sosyal tedbirler de bulunuyor.
İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, mahallelerde önleyici güvenlik için polis merkezlerinin, kırsalda korucu ve jandarma noktalarının artırılacağını açıklamıştı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un koordinasyon görevi sürerken, planın sahadaki uygulamasını Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz takip edecek. Planda dikkat çeken başlıklar ise şunlar:
YENİ KARAKOLLAR: 2003-2013 arasında, ağırlıklı jandarma karakolları olmak üzere 300’e yakın karakol kapatılmıştı. Terör örgütü PKK’nın yeni dönemde uygulamaya çalıştığı “barikat-çukur” ve özellikle umutsuz, politize olmuş gençleri örgüte kazandırma stratejisi, yeni bir güvenlik yapılanması ihtiyacını doğurdu. Şehirlerde huzur ve güvenlik sağlandıktan sonra terör yuvalanmalarının tekrar etmemesi için bazı mahallelerde yeni güvenlik merkezleri kurulacak. Asayiş ve terör olaylarına anında müdahale edebilecek mobil polis noktaları da olacak. Bu merkezler devletin şefkatli, kucaklayıcı yüzünü de gösterecek.
İSTANBUL’A DA KARAKOL: Öncelikli olarak Doğu ve Güneydoğu’da tespit edilen yerlerde, sonraki aşamada ise İstanbul, Adana ve Mersin gibi büyükşehirlerde mahalle karakolları kurulacak. Bu karakollarda ve güvenlik noktalarında sadece asayiş polisleri değil, terörle mücadele, istihbarat ve Özel Harekât polisleri de görev yapacak.
CAMİLER VE YAS EVLERİ: Planla Diyanet İşleri Başkanlığı’na büyük görev düşüyor. Diyanet, camilerin terör örgütlerine bırakılmaması için buralara imam, vaiz atayacak, eksikleri giderip takip edecek. PKK’nın propaganda mekânlarına dönüşmüş olan Güneydoğu’da oldukça yaygın yas evleri için özel önlemler alınacak. Önlem alınacak yerler arasında örgütün gençleri etkilediği çay ocakları ve kafeler de olacak.
KONUT, EĞİTİM, İSTİHDAM: Bölge halkı temel sorunlarını; konut, eğitim ve güvenlik olarak görüyor. Özellikle gençlere yönelik politikalara ağırlık verilecek. İstihdamın artırılmasının yanı sıra her yaş grubuna yönelik sosyal-kültürel-sportif projeler geliştirildi. Her aileden bir kişiye istihdam olanağı sağlanacak. PKK’nın evinden ettiği, yaşamını sekteye uğrattığı vatandaşlara konut sağlanacak, ev eşyaları alınacak. Başta eğitim, sağlık ve güvenlik olmak üzere bölgede nitelikli kamu personelinin görev yapması sağlanacak. Görev yapacak personele özel hizmet tazminatı ödenecek, ekonomik koşulları iyileştirilecek.