OSMAN SAK
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü sekretaryasında yürütülen toplantıya, Orhaneli Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED ve Çevre İşleri Şube Müdürü Ahmet Çakmak, belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. ÇED raporunu hazırlayan BURÇED Firması temsilcilerinden Elif Akman Gülbenzer, proje ve projenin çevresel etkileri ile ilgili bilgilendirme yaptı.
Maden İhtisas OSB’nin Şükriye Mahallesi, Kocabelen ve Dedetepe mevkiinde kurulmasının planlandığını söyleyen Gülbenzer, OSB’nin yer seçimi ile ilgili çalışmaların Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan Yer Seçim Komisyonu ile gerçekleştirildiğini ve bu çalışma kapsamında ilgili kurumların görüşlerinin alındığını kaydetti. OSB projesi kapsamında kurulacak fabrika ve tesislerin yanı sıra anaokulu, kreş, ilköğretim, teknik lise, yüksekokul, üniversite, ticaret merkezi, cami, otel, sağlık ocağı ve yeşil alanların da olacağını ifade eden Gülbenzer, OSB’de 59 tesis yerinin planlandığını belirtti. Gülbenzer, atık suyu, geri kazanım yöntemiyle tekrar kullanılması mümkün olmayan tesislere yer verilmeyeceğini ifade etti.
7. SINIF TARIM ARAZİSİ
Maden OSB’nin kurulması ile ilgili ilk olarak Orhaneli Belediyesi ve MADSİAD tarafından 5 alternatif yerin belirlendiğini ifade eden Gülbenzer, bu alanlarda sulama alanlarının varlığı, tarımsal vasıfları, orman alanlarının varlığı, tabiat varlıklarının durumu, suya mesafeleri, kültür varlığının durumu, depremsellik gibi konuların değerlendirildiğini ve bu değerlendirme neticesinde Şükriye Mahallesi’ndeki alanın belirlendiğini anlattı. Gülbenzer, projenin yapılacağı alanın 7. sınıf tarım arazisi olduğunu kaydetti. Sunumun ardından söz alan katılımcılar, projenin hayata geçirilmesini beklediklerini söylediler.
Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu da, “Bu projeyi yöremizin geleceği için yapıyoruz. Bizim insanlarımız 3 kuruş ekmek parası için evini, yurdunu yöresini terk etmesin istiyoruz. Terk edince topraklarımız ekilmez hale geliyor. Evlerimiz boş. Evlerimiz, köylerimiz cıvıl cıvıl olsun istiyoruz. Yöremize istihdam gelsin ama doğru yatırımcıyla ve doğru yatırımla. Çıkacak mermerleri işleyecek fabrikalar kuruyoruz. Fabrikalar hem kendi iç arıtmasıyla hem de sanayinin arıtmasıyla bir gram doğayı kirletmeyecek. Havayı, suyu bir gram kirletmeyecek sanayi bölgesi yapıyoruz” dedi.