Bir şirket hakkında düşündüğünüzde; adından sonra logosunun aklına geleceğini farkedeceksinizdir. Örneğin, araba markalarını ele alalım. Mercedes’i veya BMW’yi aklınıza getirdiğinizde, logoyu düşündüğünüzü göreceksiniz. Bilişim firmaları da bu konuda güzel örnekler oluşturur. Google veya Facebook’u gözünüzün önüne getirdiğinizde, logoları da hemen gelir. Logonun ilk akla gelen unsurlardan biri olması dolayısıyla, iyi bir logoya sahip olmak çok önemlidir.
Ayrıca, logo şirketinizi tanımlayan bir unsur olabilir, sadece bir resim olmaktan çıkartırsanız. İnsanlar logonuzu gördüğünde, şirketinizin felsefesinin bir bölümünü de anlayabilir, eğer kendinizi anlatan bir logo seçerseniz. Çevreci kurumlarda bu oluşumu görebilirsiniz. Örneğin, Çevreyi Koruma Vakfı’nın logosunda bir panda bulunur. Çünkü panda, kurum kurulduğunda, yeryüzünden silinmek üzere olan tatlı bir hayvan türüydü ve onları kurtarmak bu kurumun görevlerinden biriydi. İnsan sadece o logoya bakarak, ismine bakmadan, Çevreyi koruma vakfının ne iş yaptığını anlayabilir. Bu açıdan bakarsak, eğer şirketinizin kendini anlatmasına ihtiyacınız varsa ona göre iyi bir logo yapmak çok önemlidir. Logoların, kurum ve şirketler dışında, siyasi hareketlere bakarakta, kendini anlatmak konusundaki önemini görebilirsiniz. Siyasi hareketlerin çoğu, kendini anında anlatan logolar yapmasınında nedeni budur. Örneğin, sosyalizmin simgesi orak çekiçtir ve bu logoyu gören herkesin aklına direk sol siyasi hareketler gelir. Bir başka örnek olarak ise ters gamalı haç gelir akla.
Diğer yandan, internet ortamında kendinize ait logonuzu oluşturmanızı sağlayabilecek farklı araçlar da mevcuttur. Yazılımsal bakımdan en pratik çözüm AAA Logo Maker yazılımı olup, web sitesi olarak karşımıza çıkacak kullanışlı bir örnek ise www.gospaces.com’un logo yapma sayfasıdır. Logoların kendini anlatmasındaki önemini bir başka yönden vermek istiyorum. Sonuçta insanlar logosu hatırlansın isterler değil mi? Sarı bir yüzeyin üstüne kırmızı bir “s“ harfi koyduğunuzu varsayın ve bunu hayal edin. Aklınıza ne gelir? Tabii ki Süpermen. Niçin? Çünkü Süpermen’in baş harfi “S”dir ve iddialı bir şekilde Süpermen’in göğsünde durur. Bu da sizin aklınıza onun gücünü getirir. Yani, kahramanımızı anlatan süper bir logo! Sarı yüzeyin üstüne siyah bir yarasa koyduğunuzu düşünün. Aklınıza direk Batman gelir. Neden? Çünkü o yarasa adamdır. Yine kendini anlatan, akla direk kahramanı getiren, güzel bir logo. Akılda kalıcı olmak istiyorsanız eğer, işinizi veya satış yaptığınız ürünü direk anlatan logolar seçmeniz akılda kalmanıza yardımcı olacaktır.
Bunun tersi örnekleri düşünelim. İşini veya ürününü anlatmayan logolar ne kadar akılda kalıcı olabilirler. Bu gibi logolar başarısız sayılabilir çünkü logo işlevini yitirmiş olur. Ancak şahsi kanaatime göre, dünyanın dev bilişim şirketlernin logoları başarısız sayılabilir. Google ve Facebook buna örnek olabilir. İkisinin de logolarını bilirsiniz ancak sizin için bişey ifade etmez. Diğer yandan, Windows’un logosu kendini yansıtır biçimdedir ve nerede 4 pencere görsek aklımıza Windows’un logosu gelir. İşte bu sebeple iyi bir logo tasarımı yüksek derecede önem arzetmektedir.
Logoların önemine devam etmemiz gerekirse; insanları kendine çeker, ürünlerinizi satın almaya bile yöneltebilirler. Ünlü pazarlamacı Hynes’ın “Brand Management” kitabında da görülebileceği üzere, kırmızı rengin iştah açtığı araştırmalarca kanıtlanmıştır. Bu yüzdendir ki, yemek ve içecek firmaları logolarında genellikle kırmızı renk bulunur. Buna örnek olarak Burger King, Coca Cola ve McDonalds gösterilebilir. Sonuç olarak, logolarınızı bilimsel araştırmaları da katarak yaparsanız, satacağınız ürüne göre, satışlarınızı arttırabilir, pazarınızda daha büyük bir yer elde edebilirsiniz. Logolarda tercih edilebilen renklerin ifade ettiği anlamlar şu şekilde özetlenebilir.
Bu açıdan renkleri ve logolarla alakalarını inceleyelim:
Mor: Mor asaleti ve inceliği sergiler. Eğer logonuzda istediğiniz, zarafet ve asalet gibi unsurlarsa bu rengi kullanmanızı öneririm.
Mavi: Bu renk özgürlüğü simgeler. Bunun nedeni denizin ve gökyüzünün mavi olması ve bunların bizde çağrıştırdıklarıdır.
Kırmızı: Gücü simgeler. Eğer kurumunuz veya ürününüz güç içeriyorsa bu rengi kullanmanızı öneririz.
Yeşil: Doğanın ve huzurun simgesidir. Eğer ürürnünüz veya şirketiniz doğayla alakalıysa bu rengi öneririm. Dünya çevre örgütü, TEMA, Greenpeace gibi örgütlerin tümü logolarında yeşile yer vermektedirler.
Turuncu: Otoriteyi simgeler. Eğer şirketiniz veya ürününüz otoriteyi sağlamakla alakalıysa turuncu rengi kullanmanız önerilir.