DERYA DEMİR PINAR
Koronavirüs gölgesinde ilköğretim kurumundan mezun olan 8’nci sınıf öğrencileri, 20 Haziran’da gerçekleştirilecek olan Liseye Giriş Sınavı’nda ter dökecek. Türkiye genelinde milyonlarca, Bursa’da ise binlerce öğrenci, sınava katılacak.
Öğrenciler, koronavirüs tedbirleri kapsamında girecekleri sınavı düşünürken, diğer yandan da 4+4+4 sistemi nedeniyle bu sene mezun sayısında yaşanan yüzde 30’luk artışın kaygısını yaşıyor.
2018-2019 eğitim öğretim döneminde 41 bin 901 mezun veren Bursa’da, bu eğitim öğretim döneminde ise 56 bin 583 öğrenci, 8’nci sınıftan mezun olacak.
Yani bir önceki yıla göre sayısı artan yaklaşık 15 bin öğrenci daha liseye yerleştirilecek. Buna karşın il genelinde sınavla öğrenci alan okul sayısı 61 olarak belirlendi. Bu okullarda 5 bin 70 olan kontenjan sayısı ise 7 bin 240’a çıkarıldı.
“MEVCUT 35’E ÇIKARILDI”
Yaşanacak olan bu artışın 8 yıl öncesinden belli olduğunu ifade eden Türk Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı Fatih Gümü; öğrencilerin koronavirüsle beraber, 4+4+4 sisteminin de kurbanı olacağını söyledi. Sınavla öğrenci alan okullardaki kontenjan sayısının 2 bin 170 artırıldığını dile getiren Gümüş, “Mezun olacak öğrenci sayısı göz önünde bulundurularak sınavla öğrenci alacak okullardaki kontenjan sayısı artırıldı. Bu artış ile beraber sınıf mevcutları 30’dan 35’e çıkarıldı. Kontenjana bağlı olarak sınıf mevcudunun artırılması Bursa’da derslik sorununun olduğunun göstergesidir. Salgının önümüzdeki dönemde de devam edebileceği ihtimali düşünülerek buna göre bir önlem alınması gerekli. Sınıflarda sosyal mesafeli dönem beklerken, mevcutların artırılmasıyla karşı karşıyayız” diye konuştu.
“YOĞUNLUK AZALTILMALI”
Koronavirüsün devam etmesi halinde kalabalık sınıflarda eğitim görmenin riskli olabileceğine işaret eden Gümüş, “Bu yıl 15 bin fazla mezun öğrenci sayısıyla karşı karşıyayız. Geçen sene Anadolu Liseleri’nde sınıf mevcutları 45’i bulmuştu. Bu sene virüs devam ederse fazla mevcutlar çok sıkıntılı olabilir. Bir an önce planlama yapılması gerekli. Yoğunluğu azaltmak için il genelinde ikili eğitime geçilse bile yeteri kadar öğretmen ve personel yok” dedi.
“3’LÜ EĞİTİM KONUŞULUYOR”
Geçen yerleştirme döneminde adrese dayalı sistemle sorunlar yaşandığını kaydeden Gümüş, “Bu sene fazla mezun sayısı ile yerleştirme dönemi daha sancılı bir hal alacak. Anadolu Liseleri’ndeki azlık nedeniyle öğrenciler istemedikleri türdeki okullara yerleştirildi. Yoğunluğun önüne geçebilmek için tercih edilmeyen liselerin Anadolu Lisesi’ne dönüştürüleceği konuşuluyor. Geçen sene adrese dayalı okulların yıkılmasıyla farklı okullarda eğitim gören çocuklar için de süreç daha zorlu olacak. Bu okullara yeni öğrenciler alınacağı için 3’lü eğitime mi geçsek diye konuşulduğunu duyduk” dedi.
“YERLEŞTİRİLECEK OKUL BULUNAMAYACAK”
Bu sene liselere yüzde 35 oranında daha fazla öğrenci yerleştirileceğini ifade eden Eğitim İş Şube Başkanı Özkan Rona da, şunları söyledi: “ Bursa, geçtiğimiz yıl liseye geçen öğrenci sayılarını karşılayamadığı için Anadolu Liseleri’nde ikili eğitime dönmek durumunda kalmıştı. Bu yıl ise hem öğrenci sayısındaki artış hem de yıkım kararı ile boşaltılan okullar olması nedeniyle bu sayıda öğrenciyi yerleştirecek okul bulunamayacak. Bursa tüm Anadolu liselerinde ikili eğitime geçmek zorunda kalmamak için doğru bir planlama yapmak zorundadır. Yeni okul ve derslik yapılmadığına göre bu sorunun çözümü, kapasitesinin yüzde 50’si ve daha fazla oranda boşluğu bulunan İmam Hatip ve Meslek Liselerini birleştirmektir. Bu yolla açığa çıkacak bina ve derslikleri de genel liseye dönüştürerek yığılmayı engellemektir.”