Osmangazi Belediyesi’nin gençlerin manevi dünyasını zenginleştirip, onlara Mevlana’yı tanıtmak adına 2011 yılından bu yana geleneksel olarak düzenlediği Liselerarası Mevlana Şiir Yarışması’nın tanıtım toplantısı, Sümbüllü Bahçe Konağı’nda yapıldı. Mevlana’nın düşünce evrenine bağlı kalmak koşuluyla bu yıl ki konusu serbest olarak belirlenen yarışmaya Türkiye’deki bütün liselerden öğrenciler katılabilecek. Yarışmaya katılacak gençler, içlerindeki Mevlana sevgisini, Mevlana felsefesini dizelere dökecek. Yarışmanın tanıtım toplantısına Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın yanı sıra Osmangazi İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Faysal Kayan ile yarışmanın jüri üyeleri Metin Önal Mengüşoğlu, Prof. Dr. Nesrin Karaca, Doç. Dr. Saadettin Eğri, Ercan Yılmaz ve Mustafa Başpınar katıldı.
“GENÇLERİMİZİ OKUMAYA VE ARAŞTIRMAYA TEŞVİK EDİYORUZ”
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, edebiyat alanında her yıl geleneksel olarak düzenledikleri yarışmalara, ilginin giderek büyüdüğünü ve geniş kitleler tarafından takip edildiğini belirterek, “Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması’nın ünü Türkiye sınırlarını aşarak tüm dünyaya yayıldı. Edebiyatla ilgilenen herkes bu yarışmamızı takip ediyor. Yine 2011 yılından bu yana geleneksel olarak düzenlediğimiz Liseler Arası Mevlana Şiir Yarışması da gençlerimiz tarafından büyük ilgi görüyor. İlk olarak Osmangazi’deki liseler arasında düzenlediğimiz yarışmamızı daha sonra Bursa geneline yaydık. Milli Eğitim Bakanlığı ve İl ile ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerimizin desteğiyle yarışmamızı Türkiye geneline taşıdık. Her yıl ilginin büyüdüğü bu yarışmamıza ciddi sayıda katılım oluyor. Bu tür yarışmalar ile gençlerimizi aynı zamanda okumaya da teşvik ediyoruz. Çünkü bir konuda yazı yazmak için araştırmak, okumak ve bilgi sahibi olmak lazım” dedi.
“EDEBİYAT DÜNYASINA KALICI ESERLER KAZANDIRIYORUZ”
Bu yıl düzenlenecek olan yarışmanın içeriği hakkında da bilgiler veren Başkan Dündar, “Bugüne kadar yarışmamızı ‘Mevlana’da Aşk’, Mevlana’da Kur’an gibi birçok konuda düzenledik. Geçtiğimiz birkaç yıl; gençlerimiz Mevlana sevgisini istedikleri gibi anlatsınlar diye konuyu serbest bırakma kararı aldık. Bu yıl da konumuzu yine Mevlana’nın düşünce evrenine bağlı kalmak koşuluyla serbest bıraktık. Yarışmaya müracaatlarımız 28 Eylül 2022 tarihi itibariyle başladı. Katılmak isteyenler 18 Kasım 2022 Cuma günü mesai bitimine kadar başvuru yapabilirler. Yarışma şartları her yıl olduğu gibi web sitemizden ([email protected]) ilan edildi. Yarışma sonuçları 01 Aralık 2022 tarihinde belediyemiz internet sitesi üzerinden duyurulacaktır. Yarışma sonunda; birinciye 7 bin TL, ikinciye 6 bin TL, üçüncüye 5 bin TL ve mansiyon için de 2 bin TL ödül verilecektir. Bizlere destek olan kıymetli jürilerimiz Sayın Metin Önal Mengüşoğlu, Prof. Dr. Nesrin Karaca, Doç. Dr. Saadettin Eğri, Sayın Ercan Yılmaz ve Mustafa Başpınar’a çok teşekkür ediyorum. Her yıl olduğu gibi bu yıl da jüri üyelerimiz tarafından seçilen eserleri kitap haline getirerek, edebiyat dünyasına kalıcı bir eser kazandırmış olacağız. Yarışmamıza katılacak tüm gençlerimize de başarılar diliyorum” diye konuştu.
Osmangazi İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Faysal Kayan da yaptığı konuşmada, “Geleceğimizi inşa edecek olan nesillere Mevlana’nın felsefesinin öğretilmesi çok önemli. Osmangazi Belediyemiz tarafından 12 yıldır düzenlenen bu yarışmayı çok önemli buluyoruz. Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak Başkanımız Mustafa Dündar’a ve böyle önemli bir yarışmanın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“AMACIMIZ TORUNLARINDAN YENİ MEVLANA’LAR YETİŞTİREBİLMEK”
Yarışmanın jüri üyelerinden Metin Önal Mengüşoğlu ise toplumların kültürel anlamda nabzını düşünürlerin, şairlerin, ediplerin ve yazarların tuttuğuna vurgu yaparak başladığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bizim kültürümüz bakımından Mevlana Celalettin Rumi, bunların başında geliyor. Mevlana, geçmiş zamanda yaşamını sürdü ve öldü. Tarihsel anlamda bizim toplumumuzun nabzını tutuyordu. Geçmiş tarihte donup kalalım mı yoksa torunlarından yeni Mevlana Celalettin Rumi’ler mi yetiştirelim? İşte bu yarışmanın düzenlenmesinin en temel amacı da bu. Osmangazi Belediye Başkanımız Mustafa Dündar’ın himayesinde yıllardır düzenlenen bu yarışmanın bir parçası olmaktan şeref duyuyorum. Toplumun nabzını tutacak yeni Mevlana Celalettin Rumi’lere ihtiyaç olduğu için bugün çocuklarımızı O’nun felsefesiyle yetiştirmemiz gerekiyor. Aksi takdirde tarihte donup kalırız” diye konuştu.
“GELECEKTE BU YARIŞMANIN ÜZERİNE TEZLER YAZILACAK”
Liselerarası Mevlana Şiir Yarışması sayesinde ciddi bir külliyat oluştuğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nesrin Karaca da, “Şuan için bu külliyat belki de kütüphanenin bir rafını dolduracak seviyede. Ancak ileride ciddi bir külliyat oluşturacak. Bu yarışmanın üzerine ileride belki de tezler dahi yazılacak. Bu şiir yarışması gençlere aynı zamanda estetik bir dil nasıl yapılır, sözü nasıl pişirebiliriz bunları da gösteriyor. Geleneksel olarak düzenlendiği için her nesil bu yarışmadan nasipleniyor. Her yıl düzenlendiği için tekrara da düşülmüyor. Farklı tatta ve renkte şiirlerle karşılaşıyoruz” dedi.
Jüri üyelerinden Sadettin Eğri de konuşmasında şunları söyledi: “Osmangazi Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıllarda düzenlenen Liselerarası Mevlana Şiir Yarışması’na katılan eserlere baktığımızda gençlerimizin Mevlana’nın eserlerini okuduğunu ve o eserlerden alıntılar yaparak eserlerine koyduğunu görüyoruz. Gençlerimizin Mevlana’yı tanıtmaları ve felsefesi hakkında bilgi sahibi olmaları bile başlı başına bir başarıdır.”