Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Project Syndicate” isimli uluslararası düşünce platformunun web sitesinde yayınlanan “Kapsayıcı Büyüme ve Küresel Adalet” başlıklı makalesinde, Paris’teki terör saldırılarının yası tutulurken, dünya liderlerinin Antalya’daki G20 zirvesinde bir araya geldiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörün zirvede önemle görüşülecek konu listesinin başına, ön sıralara oturduğuna işaret ederek, “Dünya ekonomisinin yüzde 85’ini oluşturan G20 ülkeleri, dünyanın birçok yerinde milyonlarca insanın hayatını ve refahını etkileyen meydan okumalara karşı çözüm geliştirme sorumluluğunu taşıyorlar. G20, terörizm ya da dünya ekonomisinin kırılgan durumu karşısında rehavete düşme ya da eylemsiz kalma riskini alamaz” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin Aralık 2014’te G20’nin dönem başkanlığını devraldığından bu yana, kapsayıcı ve güçlü büyümeyi sağlama yönündeki yaklaşımının tüm üyelerce desteklendiğini anımsatan Erdoğan, şöyle devam etti:
“Türkiye’nin çabası, geçmişte verilen kararların kararlılıkla uygulanması, küresel ekonominin itici gücü olarak yatırımların artırılması ve büyümenin herkesçe paylaşılabilmesi için kapsayıcılığın teşvik edilmesi olmak üzere üç temel üzerine inşa edildi. Uygulamaya gelindiğinde, oldukça büyük adımlar atıldı. Önemli makro ekonomik ve mali politikaları teşvik ederek ve somut, yapısal reformları uygulamaya geçirerek, G20’nin kollektif GDP’sini 2018’de yüzde 2,1 oranında artırmak olan amacımız doğrultusunda ciddi aşama kaydettik.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, hala yapılması gereken çok şey olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“G20 üyeleri, üretkenliği artırmak konusundaki sözlerini yerine getirebilmek ve yatırımların, rekabetin, ticaretin ve istihdamın önündeki yapısal darboğazları kaldırmak için çabalarını hızlandırmalılar. G20’nin geçen senelerde küresel finansal sistemine kazandırdığı köklü reformları da pekiştirmeliyiz.”
Türkiye’nin, büyüme ve istihdamın itici unsuru olan yatırım konusuna odaklanmasının sonuç verdiğini vurgulayan Erdoğan, küresel ekonomide gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri de içine alacak şekilde büyük bir yatırım boşluğu olduğunu belirtti.
“Bu yüzden ekonomik ortamı iyileştirecek, somut politik eylemlerle taahhütler bir araya getiren gelişmiş ülke stratejilerine, küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri desteklemeye, verimli ve yüksek kaliteli altyapının inşasını teşvik etmeye ihtiyacımız var” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 ülkelerinin taahhütlerini yerine getirmeleri durumunda toplam gayri safi milli hasılalarının yüzde 1 oranında artacağını kaydetti.
Erdoğan, ekonomik büyümenin güçlü ve sürdürülebilir ve hepsinden önemlisi kapsayıcı olması gerektiğine vurgu yaparak, pek çok G20 ülkesinde eşitsizliğin artmakta olduğunu, bazı ülkelerde ise tarihi noktalara ulaştığını ifade etti.
“Bu büyümeyi yavaşlatabilecek, toplumlar arası bağları tehdit eden ve şahısların refahını tehlikeye atan tehlikeli bir gelişme” uyarısında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 için bu eşitsizlikle mücadele etmenin ve bütün üye ülkelerin vatandaşlarını ekonomik büyümenin meyvelerinden faydalanmasını sağlamanın, bir zorunluluk olduğuna dikkat çekti.
“G20 bünyesinde 100 milyon işsiz var”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, işsizliğin azaltılmasının eşitsizliğe karşı mücadelenin merkezinde olması gerektiğini belirterek, G20 ülkeleri çatısı altında 100 milyon işsiz insanın bulunduğunu anımsattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan makalesinde, “Diğer 200 milyon genç insan ise ne iş sahibi ne de eğitim. G20’nin en önemli konusu ve taahhütlerinden birisi genç nüfus arasındaki işsizliği azaltmaktır. Büyümeyi, gelirlerin ve refahın kapsayıcılığını G20 sınırları içerisinde durduramazsınız. Biz büyüme ve refahın dünyadaki tüm insanlarla paylaştırılması için çalışmalıyız” ifadelerine yer verdi.
Erdoğan, Antalya’da 2030 sürdürülebilir kalkınma gündeminin yanı sıra gelişmekte olan ülkelerdeki düşük gelir sorununun da ele alınacağını ifade etti.
Siyaset ve ekonominin, giderek iç içe geçmiş halde olduğunu belirten Erdoğan, “G20 aynı zamanda çağımızın jeopolitik zorluklarına karşı koymak için birlikte çalışmak zorundadır” mesajını verdi.
Bu yılın, iklim değişikliğine karşı mücadelede önemli bir yıl olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Paris’te 30 Kasım-11 Aralık’ta yapılacak olan BM İklim Değişikliği Konferansı’ndan başarılı bir sonuç alınması için Antalya’dan güçlü bir siyasi mesaj gönderilmesi gerektiğini anımsattı.
Erdoğan, “Bu arada, Paris’teki terör saldırıları bize bir kez daha hunharca hatırlattı ki terörizm, Suriye’deki savaş ve sığınmacı krizi gibi küresel sorunlar, gerçekten küresel cevapları gerektiriyor. G20 bunların ele alınabileceği uygun bir forum” tespitinde bulundu.
Suriye’de 4 yıldır devam eden iç savaşın son bulması, adil ve sürdürülebilir bir siyasi geçişin sağlanması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:
“Çatışmalar ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed rejiminin zalim devlet terörü, sadece Suriye’deki korkunç acının ve 360 binden fazla insanın hayatını kaybetmesinin değil, aynı zamanda sığınmacı krizinin ve bütün ülkelere karşı tehdit oluşturan DAEŞ’in ortaya çıkmasının da sebebidir.”
Türkiye’nin DAEŞ karşıtı koalisyonun üyesi olduğunu hatırlatan Erdoğan, “Biz bu terör tehdidini hem ülkemizde hem de sınırlarımızın dışında geriletmeye ve yok etmeye çalışıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
“Esed rejimi ve DAEŞ vahşetinden kaçanlar unutulmamalı”
Cumhurbaşkanı Erdoğan makalesinde, “Üç yaşındaki Aylan Kurdi’nin Türkiye sahillerinde ölü bulunan bedeninden ürperen uluslararası toplum, Akdeniz ve Ege denizinin soğuk sularında her gün onun gibi birçok çocuğun hayatını kaybettiğini de hatırlatmalı” ifadelerine yer vererek, Esed rejimi ve DAEŞ vahşetinden kaçanların acısının unutulmaması gerektiğini vurguladı.
Türkiye’nin şu anda 2,2 milyon Suriyeli sığınmacıyı ağırladığını, geçen 3 yıl içinde onlara göz kulak olmak için 8 milyar dolar harcandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Uluslararası kamuoyu yükün adil bir şekilde paylaşımını sağlayacak mekanizma konusunda anlaşmalıdır” ifadesini kullandı.
Erdoğan, Türkiye’nin hem ABD hem de Avrupa Birliği’nin terör örgütü listesinde bulunan PKK tehdidiyle uğraşmayı sürdürdüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Türkiye, Kürt vatandaşlarımızın yararına çok sayıda reform hayata geçirdi ve büyük yatırımlar yaptı. PKK hala silahsızlanmayı reddederek, yerine silahları yığmaya, ülkedeki sivilleri saldırmaya ve güvenlik güçlerini hedef almaya devam ediyor. Ülkemizdeki terör belasıyla mücadele etmeye devam ederken, bütün ülkeleri sadece Paris’te öldürülenler için yas tutmaya değil, aynı zamanda terörü her şekliyle reddetmeye davet ediyorum.”
Antalya’da devam eden G20 Liderler Zirvesi’nin, dünyanın karşı karşıya bulunduğu bu ve diğer temel meseleleri ele alacağını vurgulayan Erdoğan, “Konu ister ekonomi, finans, iklim değişikliği ya da siyaset olsun, temel ilke herkes için eşitlik ve adalet olmalıdır” değerlendirmesini yaptı.