Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kurdaki hareketliliğe ilişkin, ”Bunun geçici olduğunu düşünüyorum” dedi.
Zeybekci, son dönemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kurdaki oynaklık ve enflasyonla mücadele konusundaki sorular üzerine Zeybekci, kura müdahaleye karşı olduklarını vurguladı. Zeybekci, ”Spekülatif hareketlere karşı en etkili çalışma dokunmamak, müdahale etmemektir” dedi. Merkez Bankası olarak piyasadaki spekülatif hareketlere döviz satarak müdahale edildiğinde, piyasada 20-30 milyon dolarlık bir alanda dönen spekülasyon operasyonunun bir anda milyar dolarlık bir alana geçeceğini ve oyunun büyüyeceğine dikkati çeken Zeybekci, ”Onun için Merkez Bankasının buna müdahale etmesini asla doğru bulmuyorum. Esnekliğin sonuçları şu anda daha şeffaf, her şeyin ortada olduğu bir anlatımla, piyasada bunları ortaya koyarak yapılacaktır. Şu anda gelinen kur noktası kesinlikle reel değildir” diye konuştu.
SAKİN OLMAK GEREKİYOR
Böyle durumlarda küçük ölçekli şirketlerin, reel sektörün ve hanehalkı denilen tasarruf sahiplerinin daha çok zarar gördüğünü ve buna üzüldüklerini dile getiren Zeybekci şunları kaydetti:
”Burada sakin olmalı ve spekülatörlerin beklediği o zaten, daha çok girsin insanlar, hele hele Merkez Bankası böyle bir şeye girdiği zaman oyun başlamış oluyor. Onun için böyle bir şey olmayacak ve spekülatif hareketleri de normal piyasa kuralları çerçevesinde şeffaflıkla, gayet sağlıklı şekilde aşacağız. Bunlar da gelip geçmiş olacak.”
İDDİALAR TASARLANMIŞ BİR ORGANİZASYON
-Dünyada büyük bir hareketlenme var, dolar-Euro paritesinin 1,16. Önceki gün sadece Euro yüzde 1,5’e yakın değer kaybetti. Polonya, Romanya, Macaristan gibi ülkelerin para birimleri Türkiye’den daha fazla değer yitirdi.
-ABD’nin, 6 Türk bankasına 25 milyar dolar civarında ceza kesme hazırlığında olduğu, Alman bankalarının da Türkiye’ye yönelik finansmanı kısacağı iddiaları, tasarlanmış bir organizasyon.
-Spekülasyona tabi tutulan bankamız Halk Bankası’nın İran’a uygulanan ambargo zamanında ABD’nin almış olduğu kararlara aykırı olmaksızın yapılan ticarette, bankacılık faaliyeti dışında hiçbir dahili yoktur.
-Türkiye’nin İran’dan doğalgaz ve petrol alması ve bazı ihraç ürünlerini satın almasının önünde hiçbir engel yoktur. Hiçbir şekilde bunlar kara listeye alınmamıştır, ticareti yasaklanmamıştır.
-EBRD, Türkiye’ye yatırımlar için geçen sene 1,3 milyar Euro kaynak ayırdı, bunun tavanı 1,6 milyar Euro. Bunların iptali gibi bir durum yok. Önceki gün kendileri de açıkladı. Biz de söylüyoruz, yalan.
TÜRKİYE’NİN COŞMUŞ BİR EKONOMİSİ VAR
Bakan Zeybekci, Türkiye’nin coşmuş, çok güzel sonuçlar alınan bir ekonomisi olduğunu ileri sürerek, ‘Bütün dünya mutabık ki bu sene Türkiye yüzde 6’nın çok üzerinde bir büyümeye gidecek. Bütün dünya görüyor, biliyor ki Türkiye yüzde 11-12’nin üzerinde bir ihracat artışı ile bu seneyi kapatacak, tarihi zirveyi yakalayacak. Yıl sonu itibarıyla 2016’ya göre turizmde yüzde 30’a yakın bir iyileşmeyle kapatacak. Bütün bu olumlu gelişmelerin Türkiye’ye mutlaka pozitif etkisi olacak. Ülkeye doğrudan yabancı sermaye girişi ile ilgili çok önemli pozitif etkileri olacak. Türkiye’de özel sektör yatırımları, geçen senelere kıyasla çok büyük oranda artıyor.’
ET FİYATINA YENİ MÜDAHALE YOLDA
Bakan Zeybekci, enflasyonla ilgili noktasal çalışmaların devam ettiğini, gereğini yaptıklarını, yapmaya devam edeceklerini söyledi. Enflasyonun kökünü kazıyacak mücadele yönteminin arzı artırmak olduğunu ifade eden Zeybekci, şöyle devam etti: ”Gıdada en son eylül ayı enflasyonu 0,25 civarında aşağı doğru geldi. Diğer alanlara da üretimi destekleyerek, arzı artırarak müdahalelerimiz devam edecek. Arzı artırmanın diğer bir yöntemi de piyasaya ucuz, bol, kaliteli mal sürmek değil mi? Bunun bir diğer yöntemi de ithalatla ilgili tedbirler almaktır. Gerekirse bu enstrümanı da çok güçlü şekilde kullanmaktan çekinmeyeceğiz, çekinmiyoruz da. Etle ilgili mesela… Farklı yöntemlerle müdahale yapmayı da biliyoruz, bunu da en kısa sürede yapacağız. Devlet eliyle etle ilgili piyasayı regüle etmeye karşıyım. Bunu kontrollü bir şekilde, hangi ülkeden sağlık ve hijyen kontrolleri ve hassasiyetlerimizin karşılanması kayıt ve şartıyla doğrudan özel sektör eliyle piyasaya müdahale etmenin daha etkin olduğunu ve olacağını düşünüyoruz.”