Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, mevcut kurbanlık hayvan potansiyelinin öngörülen ihtiyacın üzerinde olduğu bildirildi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde tespit çalışmalarının tamamlandığı dile getirilerek, kurbanlık hayvan şartlarını haiz büyükbaş hayvan varlığının 1 milyon 230 bin, küçükbaş hayvan varlığının ise 3 milyon 830 bin baş olarak belirlendiği kaydedildi.
TEBLİĞ YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Son üç yılın ortalama değerlerine göre Türkiye’de yılda 840 bin büyükbaş, 2 milyon 300 bin küçükbaş hayvanın kurbanlık olarak kesildiği dikkate alındığında mevcut kurbanlık hayvan potansiyelinin öngörülen ihtiyacın üzerinde olduğuna işaret edilen açıklamada, kurbanlık hayvan sıkıntısı yaşanmayacağı vurgulandı. Bakanlık, vatandaşların kurban ibadetlerini sorunsuz yerine getirmelerini sağlamak üzere ‘Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğin’ yürürlüğe girdiğinide hatırlattı.
NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR
Bakanlık, kurbanlık alacaklara, ”Sağlıklı, besili, kulak küpesi bulunan, veteriner sağlık raporu, hayvan pasaportu, nakil belgesi olan ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı, öncelikle erkek, yaşını doldurmuş olanlardan seçmeye özen gösterin” öneresinde bulundu. Uzak durulması gereken kurbanlık hayvanlar ise şöyle sıraladı: ”Çok zayıf, bakışları donuk, tüyleri karışık ve mat olan, salya ve gözde akıntısı bulunan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız, gebe veya yeni doğum yapmış, çok genç ve gelişimini tamamlamamış, damızlık değeri yüksek dişi.”
İLK KURBANLIKLAR PAZARA ÇIKTI
Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde büyükşehirlerde kurban pazarları kurulmaya başlandı. Bursa’da ilk kurbanlıklar Panayır Pazarı’nda görücüye çıktı. Muş’tan yılın ilk kurbanını getiren Metin Demir isimli besici, girdi fiyatlarının kurbanlıkların fiyatlarına yansıdığını söyledi. Bu yıl düvelerin 4 bin liradan 7 bin liraya kadar çıkacağını, danaların ise 6 bin lira ile 15 bin lira arasında satılmasını beklediğini dile getiren Demir, ”Daha yeni geldik, bu nedenle fiyatları henüz belirlemedik” dedi. 25 yıldır kurbanlık satan Veysel Günaydın ise, bu yıl hayvanların hem alıcı hem satıcı için pahalı olduğunu vurguladı. Günaydın, “Geçen sene bizim 3 bin liraya aldığımız düve şimdi yerinde 5 bin lira. Ben bunu kaça satacağım? Bunun yemi, çadır yeri, arabası, her şeyi içinde koy benim masrafımı, 5 bin liraya getirdiğimiz düveyi ben 7’ye versem ancak kurtaracağım” diye konuştu.