Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Başkanı Ahmet Hacıince, Kurban Bayramı’nda ülke hayvancılık potansiyeli açısından küçükbaşın tercih edilmesini önerdi.
Hacıince, yaptığı yazılı açıklamada, Kurban Bayramı’nda yıl içerisinde üretilen kırmızı et üretiminin yaklaşık dörtte biri oranında üretim yapıldığını vurguladı. ”Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 2014 yılında yaklaşık 850 bin büyükbaş ve 2 milyon 3 bin küçükbaş hayvan kesildiği, 2015 yılı itibarıyla kurbanlık şartlarına haiz 1 milyon 230 bin büyükbaş, 3 milyon 830 bin küçükbaş hayvan varlığı bildirilmiştir” diyen Hacıince, Kurban Bayramı için ülkede mevcut hayvan varlığının yeterli olduğunu, hedefin yüzde 100 yerli üretim olarak belirlenmesi gerektiğini kaydetti.
KÜÇÜKBAŞ TAVSİYESİ
Hacıince, fiyat istikrarının sağlanabilmesi için kısa dönemli tedbirlerin devam ettirilmesini, bunun yanında yerli üretimi geliştirmeye dönük çalışmaların artırılması gerektiğini ifade ederek, Kurban Bayramı öncesinde kesim fiyatlarında belirgin şekilde bir yükselme olmadığına işaret etti.
Eylül ayı içerisinde bir miktar artış olmakla birlikte bayram sonrasında bir yükseliş beklenmediğini ve fiyatların öngörülen seviyelere geleceğini tahmin ettiklerini anlatan Hacıince, ”UKON olarak Kurban Bayramı’nda ülke hayvancılık potansiyeli açısından vatandaşlarımızın kurban kesiminde kurbanlık olarak küçükbaş tercih etmesini tavsiye etmekteyiz” değerlendirmesinde bulundu.
20 BİN LİRAYA KURBANLIK
Eskişehir’de hayvan pazarına çıkartılan ‘Palandöken’ isimli tosun, ortalama bir yıllık emekli maaşına tekabül eden fiyatıyla görenlere ‘Maşallah’ dedirtiyor. Kurbanlığın sahibi Nihat Eren Sayın, Palandöken’in tüm dikkatleri üzerine çektiğini ve Eskişehir’de şuan için alıcısının olmadığını söyledi. Sayın, “Bu hayvan simental cinsi ve 2 yaşında. Çok güzel diyorlar ama almayı düşünen çıkmadı. Genelde satışlar iyi” dedi.
Kastamonu’dan İstanbul’a getirilen 1300 kilogram ağırlığındaki ‘Osman’ adlı kurbanlık tosun ise, 20 bin liradan alıcı bekliyor.
ETTE ÇOK ENTERESAN BİR ŞEY VAR
Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Nihat Özdemir, et fiyatlarındaki artışla ilgili olarak, ”Ette çok enteresan bir şeyler var. Azalma yok et üretiminde ve fiyat yükseliyor. Fiyat artıyor, tüketim artıyor, üretim artıyor. Etin böyle bir karnesi var” dedi.