CEMAL KIRGIZ
Geçtiğimiz yaz başta Gemlik olmak üzere, Kurşunlu, Mudanya, Güzelyalı, Narlı ve Kumla’da araştırma amaçlı çok sayıda dalış gerçekleştirdiklerini belirten Tahsin Ceylan, fotoğrafların büyük bölümünün ilk 20 metrede çekildiğini kaydetti. Marmara Denizi ile ilgili somut adımlar beklediklerini ifade eden Ceylan, ilk 10 metrelik alanın yeşil alg ile kaplı olduğunu ve kirliliğin ortamda bulunan azot ve fosfordan kaynaklandığını ifade etti. Ceylan, “Hepimizin denize borcu var. Bir iç deniz olan Marmara Denizi’nin kirliliğe karşı korunması için öncelikle arıtma sistemlerinin güçlendirilmesi ve balast sularının kontrol altına alınması gereklidir” dedi.
KÖRFEZ ARTIK KİRLETİLMEYECEK
Bursa’nın bir su şehri olduğunu ifade eden Vali Münir Karaloğlu da buna karşın sahil kenti olduğunun birçok kesim tarafından fark edilmediğini söyledi. Bu çalışmayı denize ve çevreye olan borcu ödemek amaçlı yaptıklarını ifade eden Karaloğlu, “Elimizdeki büyük değerin, büyük nimetin kıymetini bilelim. Asıl olan denizlerimizi temiz tutmaktır. Çevre konusunda gerçekten büyük sorunlarımız var, ancak büyük de yatırımlarımız var” dedi.
Orhangazi Arıtma Tesisinin bittiğini, Karsak Deresi vasıtasıyla Gemlik Körfezi’nin artık kirletilmeyeceğini anlatan Vali Karaloğlu, Karsak Deresi’ne atık bırakan sanayi kuruluşları ve zeytin şirketlerine de denetim ve yaptırımların artırılacağını söyledi. Gemlik, Kumla, Kurşunlu, Mudanya hattında yapılan arıtma tesislerinin de 2 yıl içinde hizmete gireceğini kaydeden Karaloğlu, Gemlik Körfezi’nin bundan böyle kirletilmeyeceğini sözlerine ekledi.