Klasik süpürge terk edilmiyor

Cumhuriyet Caddesi’ndeki iki metrekarelik dükkânında teknolojiye inat süpürge yapıp satan Yüksel Başak, “Türk aileleri klasik süpürgeyi terk etmiyor” diyor.

Klasik süpürge terk edilmiyor

Dilek Atlı

Evlerin demirbaşı süpürgeler, gelişen teknoloji karşısında popülerliğini kaybetse de gönüllerdeki yerini koruyor… Yüksel Başak, geleneksel ailelerin evlerinden eksik etmediği süpürgeleri, Cumhuriyet Caddesi’ndeki iki metrekarelik dükkânında el emeğiyle imal ederek satışa sunuyor.

Süpürge satışlarının gayet iyi olduğunu ifade eden Başak, “Geleneklerine bağlı Türk aileleri klasik süpürgeyi terk etmiyor. En iyi temizliğin süpürgeyle yapıldığına inanıyorlar” dedi.

AİLE MESLEĞİ…

Başak, el süpürgesi, saplı süpürge ve ceyiz süpürgesi olmak üzere A’dan Z’ye tüm imalatı ailece yaptıklarını açıklayarak, “Dükkânda 60 yıldır bu işi yapıyoruz. Anne babamızdan öğrendiğimiz mesleği, kardeşlerimle sürdürüyoruz. Ben, 25 yıldır el emeğiyle süpürge üretiyorum. Ailemizi bu meslekle geçindirmeye devam ediyoruz. Ama eskisi gibi ev geçindirecek bir iş olmadığı için çocuklarımız sürdüremez” diye konuştu.

Süpürge için evlerin olmazsa olması diyen Başak, “Teknolojiye rağmen klasik süpürgenin temizliği farklı çünkü. Evinin önünü, balkonunu süpürgeyle temizlemek istiyor insanlar” dedi.

Süpürgenin sağlık açısından önemine dikkat çeken Başak, “Üzerinde hiçbir haşarat barındırmaz. Toz ve toprağı en iyi süpürge temizler” dedi. Süpürge otunun senede bir kere sürüm verdiğini ve ekilen tohumlarla yenilendiğini söyleyen Başak, süpürge yapımıyla ilgili şunları kaydetti:

“Sanıldığı kadar basit bir işlem değildir. Emek ister öncelikle. Köylü süpürge otunu ektikten sonra buğday gibi büyür, başağa dönüşür. zamanla süpürgenin telleri ortaya çıkar. Ama başak gibi sarı değil, yeşildir. Yemyeşil bu bitki kurutulur, darısı alınır. Sap halindeki otu biz alırız, ayırırız özenli bir şekilde. Sonra kükürte basarak sarartır, bilinen rengini ortaya çıkarırız. Havalandırdıktan sonra da işleme geçeriz.”

İhtiyaca göre değişen boylarda üretim yaptıklarını vurgulayan Başak, ”İşlemi kalıp, dikiş iğnesi, naylon ip ve bıçakla yaparız. İlçelerde başka süpürge üreticileri var ama Bursa’da sadece biz imalat yapıyoruz” dedi.

Fiyatların 10 TL ile 30 TL arasında değiştiğini ve bunun süpürgenin dolgunluğu, işçiliğiyle ilgili olduğunu belirten Başak, ceyiz sandıkları için hazırlanan süpürgelerin de özel olarak süslendiğini sözlerine ekledi.  

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X