Kısa vadeli dış borç bankacılık için risk

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), genel olarak hane ve kurum borçlanmasının hafiflemesinin Türk bankacılık sektörünün güçlü yönleri arasında yer aldığını belirtti.

Kısa vadeli dış borç bankacılık için risk

S&P tarafından, Bankacılık Sektörü Ülke Riskleri Değerlendirmesi (BICRA) metodolojisine göre hazırlanan ve Türkiye’nin bankacılık sektörünün ele alındığı raporda, Türk bankacılık sektörünün güçlü ve zayıf yönlerine işaret edildi.

S&P raporunda, ‘Türk bankacılık sektöründe genel olarak hane ve kurum borçlanmalarının hafiflediğinin görülmesi, bankacılık düzenleme, denetim ve yönetiminin diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha iyi konumda olması, riskleri uygun fiyatlandırabilen istikrarlı bankacılık sektörü’ öne çıkan güçlü unsurlar olarak belirtildi.

Raporda, ‘Düşük yurt içi tasarruflar, yüksek meblağlı kısa dönemli dış borçlar ve az gelişmiş borç piyasası nedeniyle Türk bankalarının gergin fonlama pozisyonları, diğer ülkelere göre daha düşük kişi başına düşen milli gelir ve yüksek ve dövizden oluşan ticari kredilerin oluşturduğu dolaylı kredi riskleri’ ise sektörün zayıf yönleri arasında sıralandı.

KARAR ALIMININ MERKEZİLEŞMESİ RİSK OLUŞTURUYOR

S&P değerlendirmesinde, ‘Türkiye görece çeşitliliği olan bir ekonomi. Ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 15’ini imalat, yüzde 12’sini iletişim, yüzde 12’sini ticaret oluşturuyor. İnşaat ve konut sektörünün yüzde 15, finans sektörünün ise yüzde 3,4 paya sahip olduğu öngörülüyor. Türkiye’nin kilit kurumlarında denge ve fren mekanizmasında son zamanlardaki erozyon ve karar alımının merkezileşmesi iş dünyasında güven, dış yatırım ve ekonomik istikrar için risk oluşturmaktadır” denildi.

KREDİ BÜYÜMESİ GERİLEYECEK

Türkiye’nin genel olarak düşük hanehalkı ve şirket borçluluğuna sahip oludğunun ifade edildiği açıklamada, kredi büyümesinin ise 2010 yılındaki ortalama yüzde 30’dan 2014 yılında yavaşlayarak daha sürdürülebilir bir orana geldiği vurgulandı. S&P açıklamasında, ”Önümüzdeki iki yıl boyunda nominal kredi büyümesinin yüzde 15 – 18 civarına (reel olarak yüzde 7-10) gerilemesini bekliyoruz’ ifadeleri kullanıldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X