Kırmızı mercimekte ekim zamanı

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırmızı mercimekte ekimlerin sürdüğünü bildirerek, fiyatların geçen yıla göre olumlu seyretmesi dolayısıyla kırmızı mercimek ekimi artmasının beklendiğini ifade etti.

Kırmızı mercimekte ekim zamanı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, kırmızı mercimekte geçen yılın haziran-ekim ayları arasında kilogramı ortalama olarak 2 lira 7 kuruş olan üretici fiyatının, bu yıl 2 lira 57 kuruşa yükseldiğine, yine eylül sonunda 2 lira 73 kuruş olan üretici fiyatının ekim sonunda 2 lira 78 kuruşa çıktığına dikkati çekti. Bayraktar, fiyatlardaki bu gelişmenin ekim alanlarının artmasını sağlayacağını vurguladı.

Kırmızı mercimek üretiminin özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yoğunlaştığına değinen Bayraktar, şu bilgileri verdi:

“En fazla üretim yapılan illerimiz Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin ve Batman’dır. Bu illerimizin toplam kırmızı mercimek üretiminden aldıkları pay yüzde 87,5’dir.

2014’te 325 bin ton olan kırmızı mercimek üretiminin bu yıl yüzde 4,6 artışla 340 bin tona yükselmesi bekleniyor. İç tüketimin 395 bin tona ulaşması nedeniyle net ithalat yapılıyor. 2014’te 271 bin ton ithalat, 191 bin ton ihracat yapıldı. Ülkemizde baklagiller, üretim maliyetlerinin yüksekliği, ucuz fiyatla dünya piyasalarına ürün satan ülkeler karşısında rekabet şansını olumsuz etkilemektedir.”

Üretim artışı için üreticinin yeterli geliri elde etmesi, mahsulün elde kalmaması, ürünün maliyetin altında pazarlanmaması gerektiğini ifade eden Bayraktar, şu önerilerde bulundu:

“Baklagil üretimine 2014’te verilen yüzde 100 prim desteği artışı önemlidir. Desteğin artarak sürmesi, üreticilerimizi baklagil ekimine yöneltecektir.

Üreticinin, ürünü depolama imkanının artırılması gerekir. Ürünü bekletme olanağı olmayan, üretim aşamasında kullandığı girdilerin ücretini hasat döneminde ödeyen üretici, hasat döneminde eldeki ürünün tamamını piyasaya sunmaktadır. Oluşan arz fazlası üretici fiyatlarının düşmesine yol açmaktadır.

Üretimde sürekliliğin devamı için üretici gelirinin artması, yeterli geliri elde etmesi gerekir. Üretici, mahsulün elinde kalmayacağını, maliyetin altında pazarlamayacağını bilmelidir.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X