‘Kırmızı et’ Bakanlar Kurulu gündemine gelecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, yalnız kırmızı etle ilgili değil, bakanlığı ilgilendiren birçok konuyla ilgili kapsamlı bir sunumu tamamladıklarını belirterek “En yakın zamanda Bakanlar Kurulu’na sunacağız” dedi.

‘Kırmızı et’ Bakanlar Kurulu gündemine gelecek

Bakanlıktaki makamında Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Vladimir Rakhmanin ve beraberindeki heyeti kabul eden Çelik, sözlerine Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak başladı.

Çelik, Türkiye’nin 1948 yılından bu yana üyesi olduğu FAO ile yoğun bir işbirliğinin bulunduğunu dile getirerek, dünyada 2 milyar kişinin yoksullukla 800 milyon kişinin de açlıkla mücadele ettiğine dikkati çekti.

Bu mücadelede FAO gibi kuruluşlara çok önemli görevler düştüğünün altını çizen Çelik, “Biz de Avrupa’nın en büyük, dünyanın yedinci büyük tarımsal gücü olarak yoksulların ve mazlumların dertlerine derman olma gayreti içindeyiz. Biliyorsunuz, dünya Suriyelilere kapılarını kapatırken, yalnız bombalamak ile meşgul olurken, Türkiye 3 milyon Suriyeliye kapılarını açmış ve onlarla ekmeğini paylaşmıştır” diye konuştu.

Çelik, son dönemde Türkiye-FAO ilişkilerinin derinleştiğini ve farklı boyutlar kazandığını belirterek, FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi vasıtasıyla bölgedeki 7 ülkenin yanı sıra projelere dahil olan 16 ülkeye 5 yılda 10 milyon dolarlık proje desteğinde bulunduklarına işaret etti.

Bunu bir aşama daha ileriye taşıdıklarını vurgulayan Çelik, gelecek 5 yıl için bu fonu 2 katına çıkararak 20 milyon dolara yükseltmeyi planladıklarını söyledi.

Türkiye’nin girişimleri ve FAO’nun desteği ile 2016 yılının “Uluslararası Bakliyat Yılı” kabul edildiğinin altını çizen Çelik, G20’deki Tarım Bakanları toplantısında “Gıda, Kayıp ve İsrafların Ölçülmesine yönelik Teknik Platform” kurulması görevinin FAO’ya verildiğini hatırlattı.

Çelik, iki yılda bir düzenlenen FAO Avrupa ve Orta Asya Bölge Konferanlarının 30’uncusunun 2-6 Mayıs’da Antalya’da gerçekleştirileceğine dikkati çekerek, 53 ülkenin tarım bakanları olarak bir araya geleceklerini ve bölgenin tarım ve kırsal kalkınma sorunlarını ele alacaklarını, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine yönelik atılacak adımları görüşeceklerini söyledi.

“Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile 2030’da açlık ortadan kaldırılabilir”

Rakhmanin de FAO’nun ana hedeflerinden birinin yoksulluğu ortadan kaldırmak olduğunu belirterek, bunun zor ancak çok gerekli bir mücadele olduğunu anlattı.

İnsanlığın gelişmesi için gıda güvenliğinin çok ödemli olduğunu ifade eden Rakhmanin, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile beraber 2030’da açlığın ortadan kaldırılabileceğinin altını çizdi.

Rakhmanin, bu hedeflere ulaşmak için bütün uluslararası topluluğun beraber çalışması gerektiğini dile getirerek, “Açlığı ortadan kaldırma ve gıda güvenliğine ulaşma gibi hedeflerde Türkiye hükümetinin FAO’ya verdiği destek için çok teşekkür ederiz” dedi.

Ayrıca Türkiye’nin finansal katkıları ve bölgeye sağladığı teknik destekleri için de teşekkürlerini dile getiren Rakhmanin, Antalya’da yapılacak bölgesel toplantının başkanının Bakan Çelik olacağını söyledi.

Rakhmanin, konferanstaki görüşmelerde gelecek 2 yılda yapılacakların belirleneceğini ifade ederek, FAO’nun bölgeye destek verme konusunda her zaman hazır olduğunu bildirdi.

Çelik, Bakanlar Kurulu’nda sunum yapacak

Açıklamaların ardından kırmızı ette KDV indirimine yönelik bakanlığın bir çalışmasının olup olmadığının sorulması üzerine Çelik, şöyle konuştu:

“Et ve fiyat konusu çok farklı tartışılıyor. Bizim etle ilgili bütün çalışmalarımız sektör temsilcileri, partnerleri ile beraber yaptığımız bir çalışmadır. Bütün aldığımız ve alacağımız kararlar hayvan varlığını artırmaya yönelik kararlardır. Bunun için ne gibi engeller varsa onları değerlendirdik, tartıştık. Bölge toplantılarında bizzat üreticilerle görüşmeler yaparak değerlendirdik. Yalnız etle ilgili değil, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ilgili kapsamlı bir sunumu tamamlamış durumdayız. En yakın zamanda Bakanlar Kurulu’na sunacağız, değerlendireceğiz, tartışacağız ve netice itibarıyla bir konuda değil, birçok konuda kararlar alma aşamasına geldiğimizi ifade edeyim. Bu konu da sorduğunuz soru da içerisinde.”

Çelik, “Ette KDV indirimi teklifi götürecek misiniz?” sorusuna da “Tabii, spesifik olarak o işin bir boyutu ama birçok konu var. Hem hayvan varlığımızın geleceğiyle ilgili hem tarım ile ilgili ve diğer alanlarla ilgili çok kapsamlı bir sunum ve bu sunumun Bakanlar Kurulu’na gelme aşamasında olduğunu söyleyebilirim” şeklinde yanıtladı.

Toplantı açıklamaların ardından basına kapalı devam etti.

Çelik’ten ESK’ya ziyaret

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Et ve Süt Kurumu (ESK) Sincan Kombina Müdürlüğünü ziyaret etti.

 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kurum yetkilileriyle toplantı yapan Bakan Çelik, sonrasında tesiste incelemelerde bulundu.

 

Çelik, Kurumun kısa, orta ve uzun vadeli planlarının önemine dikkati çekerek, yöneticilerden çalışmalarını hızlandırmalarını istedi. ESK’nın regülasyon aracı olarak piyasada daha aktif yer alacağını kaydeden Çelik, bunun için ne gerekiyorsa yapılacağını belirtti.

 

ESK Genel Müdür Yardımcısı Osman Uzun da Sincan Kombina Müdürlüğünün çalışmaları hakkında Çelik’e bilgi verdi. Piyasayı yakından takip ettiklerini dile getiren Uzun, gereken adımları zamanında atacaklarını ifade etti.

 

Çelik ve beraberindeki heyet, et kesim, sucuk yapım, pastırma imalat, kıyma ve kavurma bölümlerindeki üretim hakkında bilgi aldı.

 

ESK ürünlerinin yer aldığı satış mağazasını da ziyaret eden Çelik, fiyatları kontrol etti ve alışveriş yapan vatandaşlarla sohbet etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X