Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Sahadaki savaş… 6 Ağustos 1922’de başlayan Büyük Taarruz’un 9 Eylül 1922’de Türkiye Büyük Millet Meclisi Orduları’nın İzmir’e girişiyle fiilen bitti. Fakat, Boğazlar ve Trakya yine işgal altındaydı.
O süreçte…
“Trakya’yı kurtarmadan askeri harekatı bitirmem” diyen Atatürk’ün kararlığı üzerine; askeri harekatın durması karşılığında işgal orduları Boğazlar’ı boşalttı, Meriç Nehri’ne kadar Trakya’nın Türkiye’ye verilmesi kararı alındı.
Atatürk de bu şartla Mudanya Mütarekesi’ni kabul etti.
Savaşı bitiren anlaşma 11 Ekim 1922’de imzalandı. Mudanya Mütarekesi de cumhuriyete giden yolu açan ateşkes anlaşması oldu.
Şimdi…
Bu tarihi anlaşmaya yeni siyasi misyon yükleniyor. O da şu:
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz son 1 ayda 3 kez Ankara’ya gidip CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü ve iki davet yaptı.
Birincisi…
Temmuz ayında işletme ihalesi yapılacak Yıldıztepe Sosyal Yaşam Merkezi açılışına davet etti.
İkincisi de…
Mudanya Mütarekesi’nin 100 yılı kutlamaları için davet etti.
Bu davetlerden…
Savaşı bitirip cumhuriyete giden yolu açan Mudanya Mütarekesi’nin 100. Yılı kutlamaları Kılıçdaroğlu’nun ilgisini daha çok çekti.
Hatta…
CHP Parti Meclisi ve Merkez Yürütme Kurulu toplantılarının Mütareke haftasında Mudanya’da yapılması eğilimi ortaya çıktı.
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz bu nedenle heyecanlı.
“Sayın Genel Başkanımız önümüzdeki 4 ayda 2 kez Mudanya’ya gelecek” dedi ve şunu söyledi:
“Önce Yıldıztepe Sosyal Yaşam Merkezi’mizin açılışı için Mudanya’mızda ağırlayacağız. Cumhuriyetin kurulmasını sağlayan Mudanya Mütarekesi bu yıl 100 yaşında. Bu anlamlı yıldönümü için de Mütareke haftasında bir kez daha ağırlayacağız.”
Şunu da ekledi:
“Mudanya Mütarekesi’yle cumhuriyet kurulmuştu. Sayın Kılıçdaroğlu da iktidar yürüyüşünü Mütareke haftasında Mudanya’dan başlatacak.”